Знакови дела влизат в съда преди лятната ваканция
Знакови дела влизат в съда преди лятната ваканция / снимка: Sofia Photo Agency
Знакови дела влизат в съда преди лятната ваканция
30209
Знакови дела влизат в съда преди лятната ваканция
  • Знакови дела влизат в съда преди лятната ваканция

Арестуваните вчера пазарджишки антимафиоти Георги Грозданов и заместникът му Вито Кожухаров са упражнявали натиск върху фирми за търговия с гориво в града, за да разчистят пазара за други конкурентни фирми. Това съобщи говорителят на Софийска градска прокуратура Маргарира Немска. До лятната ваканция на съда ще бъдат внесени делата за групата на „Наглите", едното разследване срещу „Октопода", делото срещу бившия социален министър Емилия Масларова, а през септември влиза и делото срещу бившия здравен министър Божидар Нанев.

Георги Грозданов, началник на сектор БОП в Пазарджик, и заместникът му Вито Кужухаров се разследват за това, че са поискали подкуп в особено големи размери. Те са задържани за 72 часа и ще бъде поискан арест от Софийския градски съд, тъй като са длъжностни лица от МВР, а акцията е проведена съвместно с „Вътрешна сигурност" във вътрешното министерство и НАП. В хода на разследването е установена незаконна дейност при данъчното отчитане на фирми за внос и търговия с гориво с регистрация в Пазарджик. Проведени са разпити на свидетели, иззети са веществени доказателства, разследването е възложено с постановление на главния прокурор преди един месец, който има правомощия да възлага разследване и на друга прокуратура. Двамата антимафиоти са поискали подкуп, но пари не са дадени. Има оперативна разработка преди това, а разследването е тръгнало по сигнал на лицето, на което е поискано подкуп. Двамата са оказвали натиск върху фирмите за горива, за да разчистят пазара за други конкуренти, обясни Маргарита Немска. Предстои разследване и в тази посока.

Делото за декларацията с невярно съдържание на прокурора от Софийската районна прокуратура Розалина Михайлова е прекратено, тъй като липсва извършено престъпление, обясни още Немска. Тази декларация е по наредба на Столични общински съвет и не може да се квалифицира като наредба на Министерски съвет. Затова по този текст не е извършено престъпление.

Отделени са материали по делото срещу Николай Цонев, Сантиров и Попов. Те са във Върховната касационна прокуратура. Следователят Петьо Петров ще бъде разследван по тях за това дали е извършил провокация към подкуп. Приложени са проведени разговори между Николай Цонев и адвоката му Васил Василев както и жалба на адвоката да се разследва Петров за провокация към подкуп.

В момента се предявяват материалите по делото за групата на „Наглите". То ще бъде внесено най-късно до един месец преди лятната ваканция на съда. Приключила е и едната линия на разследване по „Октопода" за изнудване, което също влиза в съда.

Предявява се и делото срещу бившия социален министър Емилия Масларова, където заедно с нея са обвинени общо шест души. До лятната ваканция това дело също влиза в съда.

През септември ще се отделят и внесат в съда и материалите срещу бившия здравен министър Божидар Нанев.

По-сложно се оказва разследването срещу Жени Начева и Емил Райнов.

Делото срещу магистратите за имоти в Приморско е образувано също за подкуп срещу неизвестни лица. То се намира в Софийската апелативна прокуратура, която трябва да се произнесе, тъй като единият прокурор - Ваня Илиева от Софийска градска прокуратура, си е направила отвод. Тя е била колежка със сина на съдията Николай Урумов в Софийската районна прокуратура.