/ iStock
Новородените приемат два пъти повече живак с кърмата, отколкото е количеството, съдържащо се в препаратите за имунизация
Едни от най-сериозните притеснения на родителите е, че ваксините съдържат опасни съставки, най-вече живак.

Това става ясно от представително проучване сред родители, по поръчка на Министерството на здравеопазването, в партньорство с УНИЦЕФ България.

Каква е истината?

Като консервант, живакът действително е включен в състава на някои многодозови противогрипни ваксини с цел да предпазят ваксината от вторично бактериално замърсяване, посочват от МЗ.

Календар на ваксините – кои са задължителните имунизации и реимунизации

В началото на 20-ти век повечето ваксини са били опаковани в многодозови флакони. Така, при аспирацията на една доза ваксина и обратното прибиране на флакона в хладилника за следваща аспирация, се е създавала предпоставка за вторично бактериално замърсяване на ваксината. Това, от своя страна е можело да доведе до абсцеси в мястото на инжектиране, а дори и до кръвни инфекции, които могат да са с фатален изход.

За да се реши този проблем, през 30-те години на 20-ти век към ваксините са прибавени консерванти. Най-често използваният консервант по това време е тиомерзал – съставка, съдържаща живак.
 

имунизация
iStock


Поради факта, че децата са имунизирани често, те са получавали известни количества тиомерзал. Учените обаче не откриват никакви доказателства за това, че количествата тиомерзал във ваксините могат да причинят увреждания. Нещо повече, живакът естествено съществува в земната кора, почвата, въздуха и водата и всички хора са в досег с него. Всъщност, новородените, които са изключително на естествено хранене, приемат два пъти повече живак с кърмата, отколкото е количеството, съдържащо се във ваксините.

Професори призовават: Ваксинирайте децата, не отклонявайте имунизациите против коклюш

Ваксините, които се прилагат в България, не съдържат тиомерзал, подчертават от министерството на здравеопазването.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня