Земетресението събудило „заспали” хлебарки в Перник
Земетресението събудило „заспали” хлебарки в Перник / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Рояци кафяви хлебарки щурмуваха жилищата на перничани след земетресението. При разместването на пластовете - с пукнатините по стените и скъсаните тапети са се освободили стари гнезда и т.н. заспали хлебарки са се събудили. Така управителят на пернишка фирма за дезинфекция и дератизация на инсекти - Марияна Ангелова, обясни пред БТА невиждания досега бум на вредните насекоми. Яйцата на хлебарките са изключително устойчиви - те могат да се запазят в продължение на 7-8 години и при наличието на влага и свеж въздух да "покълнат", каза Ангелова. Според нея точно това се е случило в дните след трусовете.

За разлика от черните, които са по-податливи на препарати, кафявите хлебарки са много адаптивни. Те имат способността да развиват резистентност и затова увеличението им е толкова драстично.

През последните два месеца търсенето на препарати срещу хлебарките нарасна чувствително. Хората идват, съветват се, искат най-бързо действащите и най-трайни продукти, каза Ангелова. Любопитното е, че освен в блоковете, хлебарки са плъзнали и в къщите, които до този момент бяха като "имунизирани" срещу вредните насекоми. Обикновено хората сами пренасят насекомите и яйцата им, без да знаят това - с хартията и торбичките при покупките.

В битката с хлебарките е необходимо постоянство, са категорични специалистите. Те препоръчват на всеки 8-10 дни да се прави повторна обработка на жилището. При три третирания на апартаментите с препарати, ефектът би бил чувствителен.

Наред с хлебарките, при земетресението, са изпълзели и плъховете. Всеизвестен факт, е че гризачите са като сензори. Вероятното им масово бягство от скривалищата е заради последващите го вторични трусове.