/ iStock/Getty Images
Министерството на здравеопазването (МЗ) ще закупи три респиратора с част от дарените средства, постъпили чрез изпращане на SMS на кратък номер 17 777 с текст DMS SOLIDARNOST. Това съобщиха от пресслужбата на МЗ.

За всяка от областните болници в Монтана, Силистра и Шумен ще бъде закупен по един респиратор, от какъвто лечебните заведения се нуждаят, за да осигурят в максимална степен адекватна медицинска помощ на пациенти с COVID-19. Специализираната апаратура ще бъде доставена най-късно в началото на май.

5 са новите случаи на COVID-19, 17 са излекувани

До момента събраната сума чрез DMS SOLIDARNOST е малко над 125 хил. лв.

Със средствата, постъпили по тази сметка, се планира да бъдат закупени необходима на лекарите специализирана медицинска апаратура и техника, лични предпазни средства с най-висок защитен клас, както и всичко друго, от което спешно се нуждаят болниците в условията на разпространяващата се коронавирусна инфекция.

Маските вече са задължителни, карантината за Банско пада утре

На интернет страницата на МЗ е публикувана справка за всички дарители и постъпили средства по дарителската сметка, която беше открита в подкрепа на лечебните заведения, обслужващи пациенти с COVID-19.

От 17 март до 27 март събраната по тази сметка сума е 1 920 346 лв. Данните за постъпващите средства по сметката ще бъдат актуализирани периодично.