/ Thinkstock/Getty Images
Няма никаква опасност за здравето на населението, консумирало от питейната вода с уран, категорични са от Министерството на здравеопазването. Несъответствието в качеството на водата в Хасковска област е било открито чрез проби, взети още на 4-и и 5 април, а на 10 април са били спрени източниците на замърсената вода. По въпроса защо информацията за случилото се бива оповестена едва сега, здравните власти коментираха, че понякога думите могат да доведат до заболяването ятрогения, което е по-опасно от открития уран.

Уранът във водата на Хасково два пъти над нормата?
 
Със случая са били ангажирани освен здравното министерство, и министерствата на околната среда и водите, както и на регионалното развитие и благоустройството. Въздействието на урана върху здравето коментира директорът на Националния център по радиобиология и радиационна защита проф. Валерия Хаджидекова.
 
"Уранът не се класифицира като канцероген. Уранът постъпва в много малки количества чрез поглъщане с водата, почти с до 5% само се усвоява и попада в кръвта. По-голямата част се отделя чрез бъбреците, затова критичен орган за въздействие с уран са бъбреците. Това, което се наблюдава, е увреждане на бъбреците при интоксикация с уран. Смита се, че здравните последици са много незначителни", каза проф. Хаджидекова.

Оказва се, че несъответствието във водата е било открито спрямо сегашните изисквания. По силата на изискванията, действащи в България допреди 2 години, съставът на водата е щял да бъде в норма, добави здравният министър Илко Семерджиев.

Шест месеца се е криело за урана в хасковската вода
                                    
Не е ясно откога датира уранът във водата в областта, тъй като последната проверка, която не установява отклонения във водния състав, е правена през 2014 година. Тогава обаче са действали старите критерии.
 
"Информация, свързана със здравето на хората и тяхната жизнена сигурност, е изключително чувствителна. Ние сигурно сме направили впечатление с консервативното си поведение. Съобщаването на някакви рискове, дори и хипотетично, могат да предизвикат ятрогения, т.е. заболяване в резултат на лошо употребени думи поради особената сфера на приложение на тези думи. Човешката психика е много ранима и ние държим, когато говорим за здравеопазване и за големи човешки маси, да не даваме или погрешна информация, или прибързана информация, или не добре премислена информация", каза още Семерджиев.
 
Предстои експерти от трите министерства да създадат работна група, която да изясни конкретните причини за произхода на естествения уран в питейната вода.