Здравната каса не била плащала за ин витро процедури от 3 месеца
Здравната каса не била плащала за ин витро процедури от 3 месеца / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Здравната каса не била плащала за ин витро процедури от 3 месеца
62968
Здравната каса не била плащала за ин витро процедури от 3 месеца
  • Здравната каса не била плащала за ин витро процедури от 3 месеца

Националната здравноосигурителна каса не е плащала на клиниките за ин витро процедури от три месеца, съобщиха лекари и пациенти. В резултат на това забавяне над 1500 жени, които са одобрени за държавно финансиране, все още чакат започването на своите процедури, поясни за Дарик директорът на Фонда за асистирана репродукция д-р Николай Лалев. Причината е, че много от клиниките не са способни да работят в риск, докато дойде моментът, в който Касата ще им заплати. Лалев допълни, че други 3000 двойки пък в момента чакат да получат заповед за започване на процедура. Като положителна стъпка обаче експертът отчете времето между подаването на молбата за финансиране и издаването на заповедта за ин витро, което е намаляло до 10 месеца.

Причината за забавеното плащане от страна на Касата експертите обясняват с неподготвеността й в кратък срок да поеме прехвърленото й финансиране на ин витро процедурите, което досега се покриваше от здравното министерство.

„След три месеца чакане сме категорични, че връщането на финансирането на двойките с репродуктивни проблеми към Министерството на здравеопазването е наложително. Просто мястото ни не е в Касата", коментира председателят на фондация „Искам бебе" Радина Велчева.

Между 50 000 и 60 000 са двойките, които имат нужда от ин витро процедури у нас. Други над 100 000 също имат репродуктивни проблеми, които обаче не налагат извършването на ин витро. От съществуването на фонда, който днес навършва четвъртата си година, има родени над 3000 бебета, поясни д-р Лалев: „Работата на фонда не е объркана, защото ние си изготвяме документите по стария начин. Затова при нас няма забавяне и няма жени, които да се притесняват, че фондът не работи. Притеснението на жените беше от това с вече съществуващите заповеди, издадени миналата година и тази година, кога ще започнат самите процедури".

През 2013 г. средствата, предназначени за асистирана репродукция, са в размер на 15 млн. лева. Причината тяхното отпускане да се забавя според лекари и пациенти се крие в технологични причини, които са следствие от смяната на цялата система за финансиране.

От НЗОК съобщиха, че към днешна дата само една клиника е отчела извършени през януари процедури на три жени. Стойността им възлизала на 7000 лв., които били заплатени в срок. За февруари обаче, нито една клиника не е отчела подобна дейност. От институцията допълват, че имат готовност да заплащат дейностите по асистирана репродукция, но това можело да стане само след подаден отчет от съответните клиники.