Затягат здравния контрол по границите
Затягат здравния контрол по границите / netinfo

Органите на граничния здравен контрол могат да откажат влизане в България на болни и на лица, за които има съмнение, че са заболели, както и на багажи, за които има съмнение, че са заразени. Това предвижда Наредбата за условията и реда на провеждането на граничен здравен контрол на България, която беше приета от правителството. С документа се въвеждат нови изисквания за граничен здравен контрол в изпълнение на ангажиментите, които са поети в процеса на присъединяване на страната ни към Европейския съюз.

Разпоредбите предвиждат изследване на лицата при напускане на засегнатите зони или ограничаване на напускането им, както и предписват извършването на дезинфекция. Въвеждат се четири заболявания, при които България трябва задължително да докладва на Световната здравна организация - ако на територията на страната влезе болен от вариола, полиомиелит, предизвикан от вирус, ТОРС или нов вид грип. Здравният министър ще определи входните гранични пунктове, на които ще се извършват пълен набор от медицински изследвания.

Органите на граничния здравен контрол ще проучват случаи на заболели от заразни болести при пътувания в засегнати зони - ще изискват данни за маршрута при пътуване в засегнати зони, необходимите доказателства от извършени медицински прегледи и лабораторни изследвания за всеки конкретен случай, ако има такива. Те ще разпореждат извършването на необходимите медицински прегледи и изследвания за всеки конкретен случай и ще изискват доказателства за извършени имунизации.