Заседанията на комисията Куйович ще бъдат закрити
Заседанията на комисията Куйович ще бъдат закрити / снимкa: Sofia Photo Agency

Заседанията на анкетната парламентарна комисия по случая Куйович ще бъдат закрити. Това реши комисията на първото си заседание. На заседанието е било решено и кои документи ще бъдат изискани от комисията в едномесечния й срок на действие, заяви председателят й Надка Балева.

Според независимия депутат Елеонора Николова обаче мнозинството е отхвърлило искането на опозицията комисията Куйович да получи информация за това кои служби са имали оперативно отношение към случая. По думите й такава информация би дала отговорите за това кои длъжностни евентуално са нарушили законови и подзаконови актове.

Комисията е решила още да изиска още доклада на инспектората на МВР по случая Куйович. Следващото заседание на комисията ще бъде в сряда от 16,30 ч (след заседанието на вътрешната комисия). Депутатите решиха, че официална информация ще дава само председателят на комисията Надка Балева.

Междувременно парламентът прие промени в Закона за избор на членове на Европейския парламент, с което задължи евродепутатите ни също да декларират доходи и имущество, придобити у нас и в чужбина.

Одобрени бяха и поправки в Закона за държавния служител, според които българският чиновник, нает в институции на Евросъюза, ще получава успоредно и българската си заплата от старата си длъжност. Според депутати обаче, това нямало да се случи – текстът ще бъде прецизиран преди второто четене на закона.

Парламентът гласува още с промени в Закона за пътищата да бъдат въведени дневни винетки от 11 евро и тол – такси за магистралните участъци.