/ iStock/Getty Images
Заради огнища на шарка при овцете е въведен засилен контрол за превоз на животни през българските граници с Румъния и Гърция, съобщи служебният министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов пред журналисти в Луковит.

"Това, което Министерството на земеделието и храните чисто институционално предприема, през издаването на административни заповеди се забранява придвижването и търговията на животни - дребен рогат добитък. От тук обаче искам да апелирам през вас за спазване на указанията в тази заповед. В страни около нас като Румъния и Гърция епизоотичната обстановка е много обострена, а те като гранични на нас държави, които са в близост до наши райони, наистина са предпоставка за навлизане на болестите при нас", коментира земеделският министър. 

Огнище на шарка по дребните преживни животни в Старозагорско

Той добави, че се предприемат всички необходими мерки да се ограничи заразата. Засега огнищата са две и са локални.

"Контролът е постоянен, зоните са обозначени - трикилометровите, 10-километровите зони. Няма как 24/7 да има служители на Българската агенция по безопасност на храните. Затова апелирам към дисциплина, отговорност и малко самосъзнание, защото до нас достигна информация, че има порочни практики за купуване на болни животни от съседни държави и това нещо няма да го толерираме. Всичко, каквото трябва да направим като държава, ние го правим", посочи д-р Тахов. 

По думите му всеки стопанин, всеки животновъд наистина трябва да осъзнаят сложността на процеса - какво би довело това като епизоотична обстановка в страната. 
Министърът откри в Луковит петия национален събор "Млечният път на България през вековете".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Даниела Балабанова/БТА