Заради обилните валежи трафикът за Хасково се пренасочва по магистрала Тракия
Заради обилните валежи трафикът за Хасково се пренасочва по магистрала Тракия / снимка: БГНЕС, архив

След проливните дъждове през изминалото денонощие най-тежка е ситуацията в село Поповица, на пътя към Садово каза председателят на пътната агенция инж. Лазар Лазаров. Той уточни, че въпреки изградените диги ситуацията продължава да е тежка. Път I-8 към Хасково остава затворен, а трафикът се пренасочва по магистрала Тракия.

Въпреки че късно снощи главният път към Хасково беше отворен, тази сутрин отново се наложи движението по него да бъде спряно.

„Въпреки изградените диги, там продължава да вали и в момента проливен дъжд, ситуацията е тежка. Цялото движение е отбито към магистрала „Тракия“, така че районът на първокласния път I-8 към Хасково, реално е затворен, докато не се нормализира участъка“, обясни той.

„Още вчера там започнаха силните дъждове, придружени с градушки, беше свалена голяма листна маса, която запуши дренажните системи и отводнителните колектори, което доведе до затваряне на пътя“, каза инж. Лазаров.

По магистралите за сега няма проблеми, но от пътната агенция съветват шофьорите да спазват ограниченията на скоростта, защото при обилни валежи е възможно да се получи аквапланинг.

„Това се получава от преоформянето на пътната повърхност. Точно по тази причина през около километър, почти на всеки виадукт и такъв наклон, има знаци, които сигнализират, че скоростта трябва да бъде ограничена до 70км/ч. Апелирам водачите да се съобразяват с вертикалната сигнализация, ние не я слагаме да е шарен пътя, а именно да предупреждава за опасности на пътя“, посочи Лазаров. 

Забавяне в оттичането на водата може да има както на мостовите съоръжения, така и в равните участъци.