Запрашиха кърджалийско село с калцинирана сода
Запрашиха кърджалийско село с калцинирана сода / снимка: DarikNews.bg

Кърджалийското село Пропаст е било запрашено с облаци прах от калцинирана сода. За инцидента "Гражданска защита" е била алармирана от кмета на селото Ердинч Мюмюн. Според него е било трудно да се диша, а ефектът е бил като при използване на сълзотворен газ. По късно се оказало, че виновник за инцидента е фирма "Бентонит" в Кърджали.

Хората от селото разказаха, че на площадка край селото е започнало смесването на тонове калцинирана сода с бентонит, но духнал вятър и облаците прах се разсеяли по посока селото.

"Беше на 50 метра от къщите. А пък имат толкова голям терен, можеха тази дейност да я направят на 200 метра от селото", разказа кметът Мюмюн. След подаването на сигнала "Гражданска защита" е изпратила екипи и техника на мястото на инцидента. Според шефа на ведомството Кирчо Павлов няма опасност от по-сериозно замърсяване на района.

След направения оглед е констатирано, че се касае за 14 тона лека калцинирана сода (натриев карбонат) в еднотонни биг бег чували, а не за натриев хидроксид (сода каустик), каквото е било първоначалното съмнение. С този химикал е посипан бентонит (нерудно полезно изкопаемо) като част от преработвателния процес в "Ес енд Би Индастриъл минералс"-АД, по-известно като завод "Бентонит".

Ръководството на "Ес енд Би Индастриъл минералс"-АД, екологът на Община Кърджали и РИОСВ - Хасково са уведомени за предприемане на необходимите мерки за преустановяване на разпрашаването на калцинирана сода и прекратяване на негативния ефект върху населението.