Министър Екатерина Захариева
Министър Екатерина Захариева / БГНЕС
Няма да позволим намеса във вътрешната ни политика
101273
Няма да позволим намеса във вътрешната ни политика
  • Няма да позволим намеса във вътрешната ни политика
Външният ни министър и вицепремиер Екатерина Захариева е отложила посещението на турския си колега Мевлют Чавушоглу за неопределено време. Това по думите й е остър политически знак, провокиран от думите на Чавушоглу на предизборен митинг в Турция, в който намеква, че се е намесил при приемането на поправките в българския Закон за вероизповеданията. В разговор между двамата Чавушоглу подчертал, че е неправилно разбран.

Екатерина Захариева: МВнР много внимателно провери изказването на турския външен министър

България и българската държава няма да позволят намеса във вътрешната й политика, на която и да е съседна и не съседна държава“, каза министър Захариева и подчерта, че думите на турския й колега са категорично неприемливи и увери, че са предприети всички необходими дипломатически действия в т.ч. и отлагане вчера на визитата на първия турски дипломат за неопределено време.
 
Демаршът е най-острата дипломатическа реакция, тя беше изразена пред посланика на Анкара у нас от премиера (при разговора му в Румъния с турския вицепрезидент Фуат Октай) и от мен“, подчерта Захариева. „Отмяната на посещението също е тежка дипломатическа мярка, реакцията беше достатъчно остра“, добави тя.

Дипломатическо напрежение между България и Турция (ОБЗОР)
 
Вицепремиерът беше категорична, че политиката, която МВнР следва, е на равнопоставеност, ненамеса във вътрешната политика. „Както ние не се месим, не желаем и друга държава да ни се меси дори преди избори, призоваваме и тях да не го правят в бъдеще“, поиска Екатерина Захариева.
 
Все пак тя отбеляза, че изказването на Чавушоглу е на предизборен митинг и той визира разговор по негова инициатива. В него той изрази притеснение, че законопроектът е насочен към българските мюсюлмани, отговорих, че целта е да се гарантира равнопоставеност на всички вероизповедания в България. Ако беше обратното, трябва и другите да реагират, допълни първият ни дипломат.
 
„Така или иначе аз забелязвам, че тези изказвания се случват основно на предизборни митинги, не казвам, че ги оправдавам“, обобщи външният ни министър и подчерта, че една държава не трябва да използва и залага добросъседските си отношения. „Когато това се случва, трябва да реагираме по начина, по който сме го направили“, добави Екатерина Захариева.Тя декларира, че върху външното ни министерство не е оказван натиск от Турция за закона.

Турското МвнР: Злонамерени кръгове искат да скарат България и Турция
 
По-важно е, отбеляза тя, че има различни начини за реакция по дипломатически път и ние също сме реагирали на закони в други държави, които не отговарят на международните стандарти. Като закона за езика в Украйна, даде пример вицепремиерът. По думите й, важно е да изградим у българските граждани устойчивост срещу опитите за намеса отвън.