Екатерина Захариева
Екатерина Захариева / БГНЕС
България, когато обещае нещо, го изпълнява в най-кратки срокове. Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева пред български журналисти в Брюксел по повод законодателните промени, предприети от нашата страна в изпълнение на препоръките на Венецианската комисия от миналия петък.

Венецианската комисия с препоръки за законопроекта за отчитането на главния прокурор

Тя отбеляза, че правителството се е допитало за становището на комисията не защото е било длъжно, а заради важността на този въпрос за българското общество. Не сме задължени да правим това, това беше наша инициатива. Получихме становището, правителството реагира доста бързо, в събота бяха приети промени, изпълняваме техните препоръки, посочи Захариева.

Шефовете на ВКС и ВАС стават недосегаеми, контрол само за главния прокурор (ВИДЕО)

Вицепремиерът изрази очакването Северна Македония и Албания да получат дата за начало на преговори за присъединяване към ЕС през март догодина. Надяваме се Европейският съвет да вземе решение по отношение на двете държави през март, каза тя. По нейните думи нищо не пречи преговорите за присъединяване и за промяна на правилата за воденето на присъединителни преговори да се водят успоредно.
 

Екатерина Захариева
БГНЕС



Захариева добави, че по-голямата част от предложенията на Франция за промяна на условията за преговори са приемливи. По нейните думи преговорите за промяна на правилата не трябва да се използват като извинение за безкрайно отлагане на началото на преговорите за членство в ЕС. Захариева участва в днешното заседание на Съвета на ЕС по външни работи.
БТА