/ МВнР
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подчерта значението на Китай като стратегически партньор за Европейския съюз, но и като икономически конкурент. Тя призова за поставяне на ясни постижими цели в сътрудничеството с Китай, както и за равен достъп на европейските стоки и компании на местния пазар, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).
 
Захариева благодари на българите зад граница, че пазят езика и обичаите ни

„Трябва да си поставим реалистични цели и да преследваме конкретни резултати в конкретни области
. Първо трябва да продължим с усилията да сключим инвестиционно споразумение с Китай“, каза Екатерина Захариева по време на състоялия се днес видеоконферентен Съвет „Външни работи“.
 
Водещата тема в дневния ред бе развитието на отношенията ЕС-Китай и подготовката на Срещата на върха ЕС-Китай чрез видеоконферентна връзка в края на юни 2020 г.
 
МВнР


Политическият диалог на най-високо равнище и активните търговско-икономически връзки между ЕС и Китай демонстрират важността на това партньорство и за двете страни.
 
Стокообменът между ЕС и Китай през 2019 г. възлиза на 644,4 млрд. евро, което нарежда страната на второ място сред търговските партньори на ЕС след САЩ. Министрите подчертаха важността на постигането на напредък в преговорите по сключване на Всеобхватно споразумение в областта на инвестициите между ЕС и Китай, което да улесни достъпа на европейските компании до китайския пазар.
 
Екатерина Захариева подчерта и значението на сътрудничеството с Пекин в областта на опазването на околната среда и реформите на международната многостранна система.
 
Захариева за отварянето на границите: Трябват общоевропейски здравни правила

Първите дипломати на ЕС обсъдиха и отношенията с Китай в контекста на пандемията от КОВИД-19. През януари 2020 г. ЕС изпрати повече от 50 тона защитни облекла и екипировка на Китай, а Пекин върна жеста през март 2020 г., когато ЕС се превърна в епицентър на заразата. Подчертана бе важността на обективното отразяване на приноса на ЕС в борбата с пандемията.
 
В рамките на заседанието външният ни министър посочи и че пандемията от коронавируса е показала, че ЕС е зависим от трети страни в стратегически производства, като тези на защитни медицински облекла и оборудване.

Захариева: Добросъседските отношения са ключови за напредъка на Западните Балкани към ЕС

„Трябва да обмислим създаването на по-издръжливи вериги за доставки с неевропейски партньори и връщането обратно в Европа на определени бизнеси“, каза Екатерина Захариева.
 
По време на СВнР министрите приеха декларация, с която изразиха дълбока загриженост от предприетите от Китай стъпки по отношение на Хонконг, които рискуват да подкопаят автономията на Специалния административен район.
 
Външните министри на България и Испания: Имаме отлично сътрудничество и по време на пандемия

Обсъдени бяха също и социално-икономическите и геополитическите последици от КОВИД-19 върху Азиатско-тихоокеанския регион. В рамките на инициативата на ЕС „Екип Европа“ страните от Азия ще бъдат подпомогнати с 1,22 млрд. евро за борба с пандемията.
 
Министрите приеха заключения по Афганистан, като изразиха подкрепа за мирния процес в страната.