/ БТА
Голямата загадка е разкрита и взаимовръзката между артефактите вече е ясна - мраморната глава, открита последно в Големия канал на Хераклея Синтика, се оказва част от втората статуя, намерена преди това в древния град, това съобщиха археолозите от Archaeologia Bulgarica, начело с проф. д-р Людмил Вагалински.



"Главата със сигурност е от втората статуя - вече е проверено и доказано. Скулптурата е с около 150 години по-късна от първата, открита в Големия канал на Хераклея Синтика", посочи ръководителят на разкопките проф. Вагалински, като допълни, че е от II век сл. Хр., но двете са заровени едновременно след голямото земетресение през IV век.

Засега изправянето на втората статуя в Петричкия музей се отлага, тъй като пукнатината в бедрото е голяма и е по-правилно да се избегне риска, като се направи цялостна реставрация и консервация.

Уникално: Откриха втора статуя в Хераклея Синтика, засега не се вижда глава (ВИДЕО)



По-рано през деня втората статуя бе преместена в музея в Петрич. При изваждането и опаковането се разкри пукнатина в едното бедро, укрепена още в древността с железни шипове

От 18:00 ч. е насрочена лекцията на ръководителя на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински, който ще направи обобщение на резултатите от тазгодишното проучване на Хераклея Синтика.

глава Хераклея Синтика
БГНЕС

статуя Хераклея Синтика
БГНЕС

На 20 септември втора статуя без глава и дясна китка бе открита в големия канал на Хераклея Синтика. Археолозите от екипа на проф. Вагалински се натъкнаха на нея близо до мястото в канала, където беше открит и първият артефакт - почти цялостно запазено изображение на властник, представен като бог Хермес. Няколко дни по-късно излезе и главата. Тя бе положена в противоположния на статуята край на канала, наречен Клоака Максима. "Положена е така, че да гледа към откритата по-рано статуя без глава. Това едва ли е случайно", загатна още тогава археологът проф. д-р Людмил Вагалински.





На същото място археолозите разкриха и сграда с подова мозайка. „За пръв път, откакто проучваме града, се натъкваме на мозаечен под", коментира ръководителят на екипа проф. д-р Вагалински (НАИМ-БАН).

"Не е жилище, а обществена римска сграда, разположена в североизточния ъгъл на форума. Възможно е да се окаже храм; наблизо миналата година открихме голяма оброчна плочка на Тракийския конник. Но още е рано да твърдим със сигурност какво е било предназначението на сградата“, посочи още Вагалински. 



Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня