/ / цигари / Thinkstock/Getty Images
За 10 години - от 2007 до 2016 г., незаконната търговия на цигари в България е донесла приходи за криминалния свят между 2,5 и 3,5 млрд. лева, пише в доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ). Документът е част от проект на института с мото "По правилата", с основна цел да проучи възможностите за подобряване на водените политики и преодоляване на институционалните слабости, които дават почва за незаконна търговия с тютюневи изделия в страната.
 
Потвърждава се, че недалновидната акцизна политика може да подкопае постигането на двете основни политически цели - здравната (намаляване на тютюнопушенето) и данъчната (стабилни приходи в бюджета от облагане на тютюневи изделия). Прекомерното и рязкото покачване на акцизната тежест неизменно води до ръст на незаконния пазар, коментират икономистите.
 
През 2015-а: Приходите от акциз на цигари нарастват

През 2010 г. тютюневият пазар в страната беше буквално залят от незаконни цигари, които достигнаха една трета от пазара и генерираха огромни приходи за организираната престъпност, пише в доклада. Според ИПИ през 2007 г. незаконнните продажби на цигари са били 11,2% от общия дял. Постепенно те се увеличават и през 2010 г. достигат 30,7% от търговията, а криминалните приходи от тази акцизна стока са между 450 и 640 млн. лв. за годината.
 
Въпреки свиването на незаконната търговия през годините, криминалните приходи не са за пренебрегване - те са между 120 млн. и 170 млн. лева за 2016 г. при продажбата на около един милиард къса цигари. Това е ресурс, които в голямата си част се влива в организираната престъпност и създава възможности за корумпиране по високите и ниските етажи на властта, пише в доклада.
 
100 000 къса контрабандни цигари са задържани след преследване на АМ"Тракия"

Данните сочат, че немалка част от незаконната търговия всъщност е с източник вътре в страната. Това означава, че борбата с незаконната търговия не следва да се насочва само и единствено към опазване на границите, а и към по-ефективен контрол спрямо производството на цигари в страната.
 

Дарик Нюз,архив


Не бива да бъде пропускан и големият незаконен пазар при тютюна за пушене или т.нар. тютюн за ръчно свиване. Незаконната търговия при тютюна за пушене достига над 75% от общия пазар, което се равнява на около 646 тона насипен тютюн. Това количество е равносилно на 861 млн. къса еквивалент на класическа цигара (0,75 грама на цигара). Около 86% от незаконния насипен тютюн на пазара е с местен произход, т.е. произведен в България, сочи докладът.
 
Митничари изгориха 3 тона тютюн

Прегледът на развитието и ефектите от акцизната политика в България дава и някои поуки за общоевропейските политики. В процеса на хармонизиране трябва да се отчитат разликите в социално-икономическите фактори и особено разликите в платежоспособността.
 
Огромният ръст на незаконната търговия в България и други страни от Източна Европа в първите години на членството можеше да бъде избегнат при по-внимателно поставяне на целите и далновидна политика по догонване, посочват експертите.