Възможно е през 2011 г. закон за лобизма да влезе в пленарна зала
Възможно е през 2011 г. закон за лобизма да влезе в пленарна зала / снимка: Sofia Photo Agency
Възможно е през 2011 г. закон за лобизма да влезе в пленарна зала
31066
Възможно е през 2011 г. закон за лобизма да влезе в пленарна зала
  • Възможно е през 2011 г. закон за лобизма да влезе в пленарна зала

Закон за лобизма да влезе на първо четене в пленарна зала през зимата на следващата година, очаква председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Това съобщи самата тя при посещението си днес в Плевен.

Според Цачева, честата употреба на понятието лобизъм извиква потребност от създаването на такъв закон. В момента няма легално понятие що е то лобизъм и с неговия смисъл се правят различни асоциации. Особено натежават тези с негативен оттенък, т.е. едва ли не е задължително зад лобизма да се крият частни интереси, обясни Цачева.

Според нея това са несъстоятелни твърдения и който ги отправя, трябва да ги докаже. Председателят на НС посочи, че за да няма неясноти, трябва да има правила в тази сфера. Тя изрази готовност да положи всички усилия за създаването на такъв закон.

"Ще направя необходимото, въпреки неуспешните опити до момента, които са правени в Народното събрание, за подобен закон. Рано е да се каже дали ще успея, но поне ще има публично обсъждане, дебат, за да се разбере, че нещата не са така елементарни и не могат да се свеждат само до пускане в публичното пространство на твърдения, че има лобистки закони", обясни Цачева.

По думите й през октомври депутатите ще бъдат включени в обучение, свързано с прилагането на лобизма. Това ще се случи с помощта на Американския конгрес, а средствата по програмата за обучение на парламентаристи вече са отпуснати. Председателят на Народното събрание изрази надежда, че до края на 2010 година на първо четене в пленарна зала ще влезе и Изборният кодекс.