/ БГНЕС
Въздухът в София има три основни замърсителя, това заяви зам.-кметът в направление "Зелена система, екология и земеползване" Надежда Бобчева при съвместен брифинг пред медиите заедно с кмета на града Васил Терзиев по повод чистота на въздуха в столицата.

"На първо място това е битовото отопление, на второ място са т.нар. кални петна - междублоковите пространства, където колите паркират в зелените площи, и третият основен източник е транспорта", посочи Бобчева. 

Тя обясни, че относно битовото отопление са забързали вече стартиран проект за екологично отопление и вече около 2000 домакинства имат такова. "Казано по-просто - вече има 2000 по-малко димящи комина. Работим и за калните петна и да има повече места за паркиране, все пак трябва да има и зелена площ, а не просто да се асфалтира неправилно и нерегламентирано", допълни зам.-кметът. 

"В самата общинска програма, която заварихме, имаше много мерки и няколко съвета с неизброим брой членове. Искаме нова програма и да подредим мерките спрямо източниците на замърсяване. За 5 ноември е предвидена и научна конференция заедно със Софийския университет, на която ще има сериозна дискусия по всички тези проблеми. Завишаваме и броя на метенията и чистенето, завишават се и мерките срещу нерегламентирано горене на отпадъци", каза Бобчева. 

Не може да имаме доверие на данните, които идват от общинската мрежа от сензори за наблюдение и измерване на качеството на атмосферния въздух,  каза кметът на София Васил Терзиев.
 
Той припомни, че през лятото Общината възложи да се изготви доклад за измерването на качеството на въздуха от водеща чуждестранна компания, която се занимава с такъв тип анализи. Това, което се констатира беше разочароващо, посочи кметът.

Гражданските устройства на airBG.info са доста по-надеждни по показатели от тези, в които са инвестирали близо 1 млн. лв., добави Васил Терзиев. За да работи тази система добре, има две важни неща, посочи кметът. Едното е да имаш много прецизни тест станции, които са само пет в София, плюс мрежа от не толкова скъпи и не толкова прецизни, но много на брой, които са в целия град, обясни Терзиев. 

По думите му Общината няма собственост върху данните и цялата система не работи по начина, по който трябва. Предишната управа на града е инвестирала близо 1 млн. лв. в система, а всъщност тя дава неправилни данни, коментира Терзиев. Той добави, че ще бъде приоритет за администрацията да бъде да изградена мрежа от сензори, които да работят добре. 

Зам.-кметът Надежда Бобчева обясни, че анализът е поръчан, защото са забелязали сериозно разминаване в общинската мрежа и референтната национална такава. Искахме фирмата, която го изпълни да е независима, тя е американска, посочи Бобчева. Тя добави, че данните от анализа са показали, че корелацията между общинската мрежа и националната е 0.005%, а стандартът е 0.6%, което значи, че отклонението е 12 пъти. 

Зам.-кметът посочи, че Общината не е собственик на кода на мрежата, която не само, че показва неверни данни, а и не може от местната управа да се поръча нейното калибриране, без въпросния код. Тези пари са изхарчени, а цялата собственост е преминала в частна фирма, коментира тя. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня