Всеки десети кандидат отказва работа заради ниска заплата
Всеки десети кандидат отказва работа заради ниска заплата / Thinkstock/Getty Images

Всеки десети кандидат отказва работа заради ниска заплата. Това става ясно от проучване на Менпауър сред 621 работодатели.

11% от началниците признават, че не могат да запълнят свободните си позиции, защото кандидатите очакват по-високо от предлаганото им възнаграждение. Всеки трети шеф пък не може да увеличи щата си заради липса на технически и чуждоезикови умения у кандидатите. Също толкова твърдят, че не могат да намерят нови работници, просто защото няма кандидати за свободната позиция.

Всеки десети кандидат пък е бил отхвърлян от работодателя, защото е нямал опит, уточнява "Монитор".

Топ 10 на най-търсените професии в България

13% търсещите персонал твърдят, че кандидатите нямат нужния професионализъм, адаптивност и ентусиазъм. Данните на Менпауър показват, че 62% от българските работодатели не могат да намерят нужните им кадри. За сравнение през миналата година делът им е бил 50%.

Кои професии ще изчезнат в близко бъдеще?

В момента работодателите намират най-трудно квалифицирани служители. Така електротехници, заварчици и водопроводчици станаха най-търсените кадри, измествайки инженерите.

"Търсенето на тези кадри ще продължи да нараства по две причини. Първо, защото хората с опит отиват да работят в чужбина. Второ, такива кадри вече не се обучават у нас", обясни експертът по подбор на персонала Николай Христов.

Тази година кризата за шофьори и готвачи нараства, като те заемат 3-то и 4-то място в класацията на най-търсените професии, измествайки ИТ специалистите. Оператори на машини, лекари и медицински сестри стават все търсени кадри, показва още проучването.

Криза за медицински сестри, хиляди не достигат

"За да бъдат успешни, бизнес организациите трябва да обърнат по-голямо внимание на стратегиите за преодоляване и предотвратяване на недостига на таланти. Кандидатите трябва да са готови да учат непрекъснато и да се развиват", заяви директорът на Менпауър - България Надя Василева.

Според проучването всеки втори началник инвестира в допълнителни обучения на персонала си. 39% от фирмите пък са започнали да наемат по-млади или по-възрастни служители. Всеки трети е решил да привлече нови кадри, като им предложи по-висока заплата. 22% са решили да борят недостига на персонал с въвеждане на гъвкаво работно време и възможност за дистанционна заетост.