Водата на Костинброд отровена с антифриз
Водата на Костинброд отровена с антифриз / снимка: sxc.hu
Водата на Костинброд отровена с антифриз
59361
Водата на Костинброд отровена с антифриз
  • Водата на Костинброд отровена с антифриз

След техническа грешка в частен дом питейната вода в град Костинброд беше заразена с антифриз. Токсичната течност е попаднала във водопроводната мрежа след авария с парна инсталация. Сигналът е подаден в общината от гражданин, който съобщил, че от чешмата му тече синя вода. Това обясни за Дарик кметът на Костинброд Милен Димитров. Провежда се процедура по пречистване на водата, но въпреки това все още не е ясно дали тя е годна за употреба.

Веднага след получения сигнал, че питейната вода в града е отровна, служители на полицията и общината започнали да информират хората от района на аварията да не използват чешмяната водата. Въпреки това информацията предизвикала паника сред жителите на града.

В съобщение, поместено на сайта на общината, не се споменавали подробности и конкретните причини, довели до кризисната ситуация, а хората започнали да гадаят:

„Снощи разбрахме, а през деня вече се носеха слуховете. От уста на уста по-скоро се разбра информацията в града, а и полицейски патрулки са обикаляли по улиците и са информирали хората", разказа жена от града.

Нейна съгражданка заяви, че е разбрала за инцидента от сестра си, която й се е обадила по телефона и й е съобщила, че водата не трябва да се пие.

„В хората се всели една паника, която беше погълнала всички, които познавам. Всички се бяха притеснили какво ще пият, как ще готвят и как ще се къпят. Ходих до другия край на града, за да обиколя всички магазини, за да купим минерална вода, за да се запасим. В магазините свърши минералната вода. Всъщност проблемът е в един квартал, а не в целия град. А пък целият град беше изпаднал в тази паника. Ние не сме свикнали да разчитаме на общината. Няма да е лошо, ако минат и ни дадат по едно шише минерална вода, просто за да се отбележат", заяви за Дарик друг жител на Костинброд.

До инцидента се стигнало след подмяна на топлоносител в парната инсталация на една от къщите в града, обясни кметът на Костинброд Милен Димитров. По думите му тече разследване, което ще установи кой точно е отговорен за аварията: „Взехме проби и пробите бяха изпратени за изследване да се установи веществото. Беше локализиран източникът на замърсяване. Оказа се, че това е пробив от една система за парна инсталация, която е била заредена с 200 литра антифриз. След като локализирахме източника, съвместно с ВиК започнахме промивки на този водопровод".

Димитров обясни още, че последните резултати от изследванията на водата са добри, но въпреки това трябва да се изчака до понеделник, когато ще бъдат готови биологичните анализи. Дотогава експертите предупреждават гражданите да не използват водата за питейни и домакински нужди.