Йордан Йорданов ВМРО
Йордан Йорданов ВМРО / ВМРО
Възвръщането на Южна Добруджа е сред най-значимите събития не само в новата българска, но и в цялата ни история, според историците. За първи път териториален въпрос на Балканите е решен по мирен път. Това е безспорен успех на понякога подценяваната българска дипломация, отбелязан и от съвременниците на събитията. Това каза депутатът от ВМРО Йордан Йорданов от парламентарната трибуна в декларация по повод 80 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България.

С договора от Крайова се поправя частично една историческа несправедливост, подчерта Йорданов.

Народният представител от ВМРО напомни също, че подобен възторг сред местните българи има и през пролетта на следващата година, при посрещането на българските войски в Македония, но за жалост историческите събития там нямат щастливата развръзка на добруджанския въпрос. 

"На този ден, преди 80 години, Добрич дочака своята свобода. Свобода, извоювана не на бойното поле, а в дебрите на дипломацията. Макар и дошла като безкръвен акт, свободата за добруджанци е апотеоз в борбите и войните за национално обединение след Освобождението, в които стотици хиляди наши сънародници проляха кръвта си и положиха костите си по цялото ни етническо землище. С подписването на договора от Крайова в началото на септември България трайно получава последната си териториална придобивка. Изконно българската Южна Добруджа отново е в пределите на Отечеството ни", припомни Йорданов.

"За нас остават спомените от разказите на предците ни за събитията от септември 1940 г., остава и поуката. Поуката, която трябва да ни води и днес: когато си подадем ръка в името на България - ще успеем!, завърши той.