Вкарват умна система за управление на светофарите в София
Вкарват умна система за управление на светофарите в София / netinfo

Режимът на светофарите в столицата ще се контролира чрез автоматизирана система, която ще подава информация за трафика. Това ще става с помощта на чипове, които дистанционно ще отчитат автомобилното натоварване по даден булевард или улица. Това препоръчват от италианския консорциум „Одисей” в изготвената по поръчка на Столичната община Бяла книга за мобилност в София.

Автоматизираната система, наречена „умно управление на светофарите” според трафика ще допринесе за намаляване на изчакванията по кръстовища. Електронни датчици, монтирани преди кръстовище, ще подават към диспечерски център информация за натовареността и системата автоматично ще превключва светофарната уредба, ако в дадено направление има повече автомобили. Така поне с 20% ще се съкрати времето на изчакване, смята директорът на столичния „Електротранспорт” Йордан Василев. Той е категоричен, че автоматизираната система на управление на трафика в София, в която се включват още и видеонаблюдение и електронни табла с информация за задръствания и свободни паркоместа, ще облекчи и режима на градския транспорт, а въвеждането й ще излезе по-евтино, отколкото загубите от трафика.

Според общинския съветник Атанас Тасев загубите в столицата от претоварено движение възлизат на 1 млрд. евро годишно. Според книгата на италианския консорциум в световен мащаб тази загуба е 500 млрд. евро. Италианците препоръчват още създаване на Агенция по мобилността в София, наречена вече в общината Агенция по трафика, която да следи и контролира всички видове транспорт и транспортни съоръжения.

Друга препоръка е създаване на зони с ограничен достъп за влизане или преминаване с коли чрез входна такса. Заместник-кметът по транспорта Велизар Стоилов каза, че в Лондон има такава такса, но ако в София се въведе дори 1 лев, ще има масово недоволство.

Алтернативата е изграждане на транзитни рингове, с цел избягване на преминаването през центъра. За въвеждането на автоматизираната система за контрол на движението общината ще кандидатства за финансиране от еврофондовете, като се очаква проект за това да е готов през юли.