/ БГНЕС
Високотехнологичната инсталация „Един човек“ на доц. Венелин Шурелов заживя своя живот в града.

БГНЕС

На откриването, на мястото на бившия мавзолей, високата над 13 метрова конструкция, снабдена с 42 лед дисплея от двете си страни и тежаща близо 8 тона беше открита в присъствието на председателя на групата ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет и председател на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие Малина Едрева, от зам.-кметът по култура доц. Тодор Чобанов, приятели, близки, колеги и дарители.

Авторът Венелин Шурелов заяви, че иска „Един човек“ да бъде възприет от хората и интересът към него никога да не намалява. „Един човек“ откри себе си. От този момент нататък той ще започне да трупа идентичност, да наслагва върху това технологично съоръжение съдържание, което ще бъде подавано от всички нас като обитатели на този град“, заяви той.

БГНЕС

Доц. Шурелов обясни, че инсталацията ще събира информация от заобикалящата го среда посредством видеокамери за наблюдение и сложен компютърен алгоритъм, който прави възможно функционирането на тази система и дава възможност инсталацията да анализира информация, данни и да интерпретира всичко това в една хомогенна визуална картина.

„Това ще бъде една голяма грижа. Технологиите са много капризно нещо и си пожелавам, той да функционира добре, но отвъд чисто практическото и неговата безопасност – си пожелавам той да бъде разпознат като един човек, като част от нашите важни, в културен план, ориентири. Пожелавам си той да провокира, да генерира идеи, мнения, коментари, текстове“, пожела си Шурелов.

БГНЕС

От своя страна зам.-кметът по култура в Столичната община Тодор Чобанов го поздрави за успеха му. „След „Бронзовата къща“ имаме инсталацията на един от най-известните български творци в сферата на съвременното изкуство.

Той успя да спечели един много оспорван конкурс и да осъществи един много труден технологичен проект, защото фигурата е много интерактивна, с множество камери, тя общува с публиката, което е един от най-важните аспекти на съвременното изкуство - то е динамично и интерактивно.

Идеята е да се представят значими теми като ритъма на съвременния живот, технологиите, като промените в обществото, които настъпват в епохата, в която живеем“, каза Чобанов.

БГНЕС

На въпрос какво се случва с превръщането на подземията под бившия мавзолей в галерия, той коментира, че рано или късно тази идея ще се реализира и имат готовност да започнат проектиране.

„Подземна галерия ще има“, увери той. Инсталацията „Един човек“ ще се извисява срещу бившия дворец до края на 2021 г.
БГНЕС