Велчев: Групата “Николов-Стойков” съществува и за българската прокуратура
Велчев: Групата “Николов-Стойков” съществува и за българската прокуратура / снимка: Sofia Photo Agency

Прокуратурата няма никакви данни за покровителство на държавата над схемите на Людмил Стойков за източване на САПАРД. Това заяви главният прокурор Борис Велчев по повод доклада на ОЛАФ. Както още снощи ви съобщихме, в доклада се твърди, че група фирми около Стойков са източили над 20 милиона лева от проекти на САПАРД и че държавни органи са го покровителствали да не бъде разследван.

Велчев призна, че съществува група „Николов-Стойков” така, както е описана в доклада. По думите му във Върховната касационна прокуратура е сформиран сектор, който се занимава с всички дела за дейността на тази група. Не разглеждаме всяко дело само за себе си, а всички като взаимно свързани и като част от организирана престъпна дейност, заяви Велчев и обясни още, че не вижда в какво се изразява покровителството на държавата, тъй като сигналът за източването на САПАРД е получен в прокуратурата на 4 декември 2006 година, делото срещу Марио Николов и Людмил Стойков е образувано на следващия ден, а след няколко дни двамата са задържани.

Според главния прокурор няма „чадър” над Стойков и тъй като прокуратурата го е обвинила в пране на пари.

Велчев коментира, че не приема препоръките на доклада на ОЛАФ за по-добро взаимодействие между прокуратурата, фонд „Земеделие” и комисията „Кушлев”.

Сезираме комисията „Кушлев” при започване на всяко производство и тя веднага се произнася, заяви главният прокурор и уточни, че по делата за източването на САПАРД няма имущество, което да е било пропуснато и да не е запорирано. Главната препоръка, според Велчев, е да се подобри диалогът с ОЛАФ с един формат, който е отработен с тяхната тактика.