Председателят на Конституционния съд Борис Велчев
Председателят на Конституционния съд Борис Велчев / БГНЕС
Велчев: Българската политика се сведе до вдигане на шум
95685
Велчев: Българската политика се сведе до вдигане на шум
  • Велчев: Българската политика се сведе до вдигане на шум
В последните години българската политика се свежда до вдигане на шум, коментира в „Годината” на Дарик председателят на Конституционния съд Борис Велчев.

Всички новини от „Годината“ можете да откриете тук

Той допълни, че е подходил наивно, като е смятал, че референдумът ще развълнува повече хора и заяви, че му се е искало резултатите от него да доведат до по-конкретни решения. По повод евромониторинга на съдебната ни система Велчев заяви, че в този му вид не вижда да е довел до нищо положително, откакто е въведен.

Хората дават оценка 3+ на правителството

„Боя се, че българската политика – и това не е от вчера, а тенденция, която наблюдаваме през годините, – доста се сведе до вдигане на шум. Политиците спорят едни с други не с аргументи, не карайки се за каузи, а упреквайки се едни други във всякакви грехове. Това е ефектно, разбира се, харесва се на медиите, произвежда заглавия във вестниците, но трудно наричам това политика, това е нещо различно“, коментира председателят на Конституционния съд.

Съдът реши, че референдумът на Слави Трифонов не е задължителен

В отговор на въпроса коя е думата на 2017 година, той сподели, че е направил прогноза, която не се е сбъднала, а именно, че това ще бъде „референдум“.

Депутатите запазиха годишния размер на партийните субсидии

„Наивно подходих, мислейки, че референдумът ще развълнува повече обществото и политическия елит, че ще доведе до някакви последствия. Явно не съм добър в прогнозите. Честно да си призная, би било добре резултатите да бяха осмислени малко по-добре, да бяха приети някакви решения. Аз може би не съм някакъв фен на мажоритарното гласуване, но ми се искаше отхвърлянето му да бъде по-добре мотивирано, да сме сигурни, че сме го направили осмислено“, каза Велчев.

ЕК в доклада за България: Имате напредък, но трябва още много работа

Запитан за евромониторинга над страната, Велчев попита „Вие да сте видели някаква полза от него в последните десетина години? В този му вид той носи ли полза?“

Радев: Ще има успехи в правосъдната система, когато политиците се отчитат пред хората

На въпрос дали докато е бил главен прокурор на страната този механизъм му е бил полезен, Велчев отговори: „Не, не, със сигурност не. Не, хайде да не обобщавам, може би. Но ако Вие виждате полза от мониторинга в този му вид, може би и аз ще се постарая. В този вид говоря. В някакъв друг вид може би би бил полезен“.

Панов след евродоклада: Очевидно е, че механизмът на Брюксел не постига резултати у нас

Велчев посочи, че не е априори противник на някакъв вид наблюдение върху правоохранителните органи и съдебната власт в България, дори напротив, смята, че би било добре. Но този мониторинг по начина, по който толкова години се провежда, аз поне не виждам да е довел до нещо положително.