Вартоломей иска България да върне реликви на Гърция
Вартоломей иска България да върне реликви на Гърция / снимки: БГНЕС

Вселенският патриарх Вартоломей I настоява България да върне отнетите по време на войни църковните ценности, които са у нас, но други митрополии имат претенции за собственост към тях. Негово високопреосвещенство направи този призив след като държавният глава Росен Плевнелиев го удостои с орден „Стара планина”-I степен. По думите на Вартоломей I, ако това се случи в близкото бъдеще, това ще бъде исторически момент в президентския мандат на Плевнелиев.

Християните в България посрещнаха Вселенския патриарх (СНИМКИ)

Вартоломей иска България да върне реликви на Гърция
netinfo

След като бе удостоен от президента Росен Плевнелиев с най-високото държавно отличие орден „Стара планина”-I степен - Вселенският патриарх Вартоломей I поиска връщането на отнетите, по време на войни свещени богослужебни ценности в Северна Гърция. Според него това би допринесло в посока напредъка и развитието на страната ви в ЕС.

„От Вселенската патриаршия използваме този добър повод на нашата нова среща и създадения от дълго време климат на взаимно доверие, приятелство и искреност, за да отбележим, че особено би допринесло по посока, както на напредъка и развитието на отечеството ви в Европейския съюз, така и на единството на църквата и народа му с останалия православен свят, а безспорно и преди всичко Вселенската патриаршия иска връщането на отнетите по време на войни и неразбории на Балканския полуостров свещени богослужебни ценности на естествените им правоимащи свети митрополии и свети обители на Северна Гърция”. Особено молим за светините от нашите Свети патриаршески и ставропадиални обители Света Богородица Икосифиниса в планината Пангей и Честният предтеча край Сяр и други, които за съжаление са били ограбени и не са в богослужебна употреба у естествените си правоимащи места, което безспорно е грях пред Бога и хората”, обърна се след като получи отличието Вартоломей I.

Вартоломей иска България да върне реликви на Гърция
netinfo

Вартоломей иска България да върне реликви на Гърция
netinfo

Отложиха брифинга на Вселенския патриарх Вартоломей

Строгият тон на Вселенският патриарх си пролича и след вчерашната литургия в храма „Св. Александър Невски”, където пред събралите се миряни той говори за отделянето на Българската православна църква от Вселенската патриаршия в далечната 1872 г., както и, че будните ни предци отхвърлят гръцкото църковно иго и обявяват независимост, посочва вестник „Труд”. Според него заради отделянето на нашата църква от патриаршията майка християните са разпокъсани на национален принцип. БПЦ бе обвинена, че като държи на своята националност, дава лош пример на други вярващи народи, които се борят за независимост.

В словото си българският патриарх Неофит му припомни, че ние сме покръстени преди 1150 години и сме самостоятелна църква.