Отложиха брифинга на Вселенския патриарх Вартоломей
Отложиха брифинга на Вселенския патриарх Вартоломей / снимка: БГНЕС

Вселенският патриарх Вартоломей сега се върна от среща с българския патриарх Неофит и със Светия синод, и след цялата му тежка програма в днешния ден брифингът на Вселенския патриарх няма да се състои. Това съобщи пред журналисти архимандрит Дионисий от Светия синод.

За 18.00 ч. днес беше насрочен брифинг на Вселенския патриарх Вартоломей за български и чуждестранни медии. На журналистите беше раздаден призив от името на православния български народ до Негово Всесветейшество Вартоломей, в който се призовава „Българската патриаршия да бъде върната на полагащото й се пето място в диптихите на предстоящия Всеправославен събор, който възнамерявате да свикате през 2016 г. и за който православният български народ молитвено Ви подкрепя”.

Призивът е озаглавен „Върнете достойното място на Българската патриаршия” и е от над 250 учени, интелектуалци и общественици. Първа в подписката се е подписала проф. Климентина Иванова - известен учен старобългарист. В подписката са се включили също академиците Васил Гюзелев и Георги Марков, 28 професори, 32-ма доценти и 16 доктори на науките. Сред тях преобладават историците, но има също и богослови, медици и икономисти.

В призива се посочва, че за съжаление, сега Българската патриаршия в диптихите на поместните православни църкви фигурира едва на последно място в списъка на патриаршиите. Инициаторите на подписката заявиха, че са имали намерение да я връчат на Вселенския патриарх Вартоломей на предварително обявения за тази вечер негов брифинг.