Ваньо Танов: Ако има разработка срещу мен, тя ще е само в моя полза
Ваньо Танов: Ако има разработка срещу мен, тя ще е само в моя полза / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Службата заявител трябва да получава стенограмите от всяка една проведена среща. По тези стенограми се работи докато трае разработката, когато приключи разработката, службата заявител - ГДБОП посочва кои стенограми да бъдат изготвени като веществени доказателства. Тук няма запис, ГДБОП не е заявила, че иска да се документира срещата, тя не е документирана. Това каза пред бТВ директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов.

Бил съм разпитван многократно от прокуратурата и тази теза съм я потвърдил. Румен Петков тогава заяви, че СРС-тата са унищожени, защото службата заявител не ги е искала, а службата заявител е казала, че не е документирано, защото неочаквано се е появил министърът, допълни Танов. Според него, фиксирано е, че ще има среща с Галеви и Алексей Петров, „но не сме знаели, кой ще е третият, който ще участва на срещата. Затова сме заявили като служба, че искаме да се документира тази среща. Представете си, че влизате в заведение и после е фиксирано, че излизате от това заведение. Ако не се знае за какво сте говорили в това заведение, за какво могат да бъдат ползвани тези снимки”, попита Танов и каза, че в това няма смисъл. „Няма запис, който да доказва едно или друго от тази среща. На тази база могат да се правят изводи - на базата на получени преди това СРС-та и факти, както по разработката на Галеви и по разработката на други лица. Може да се издигне хипотеза по тези факти. След като стана известна тази среща, бяха подготвили документи от НСС, които документи са фалшиви според мен, които трябваше да легализират тази среща, проведена в „Спартак”, каза Танов и допълни, че такава среща не може да бъде проведена от министъра.

„Не може да отива политическо лице, нито министърът, нито заместник-министърът имат оперативни правомощия. Няма как друг да се среща с мой агент, примерно, това трябва да стане в мое присъствие, за такава среща се изготвя план, изрично трябва да бъде документирана срещата и той също трябва да има запис на тази среща”, подчерта Танов и заяви, че за него тази среща не е била планирана по правилата на оперативната работа. „Важността на разговора - ако е среща, която се отнася до корупция на високо ниво, тази среща е можело да се проведе и в МВР, без такива криеници”, посочи Танов. „Срещата на басейн още веднъж показва, че не министърът е трябвало да отива там. Ако тази среща е планирана по правилата, тя трябваше да бъде документирана, ако беше документирана и имаше такова голямо значение за националната сигурност, е ясно, че този запис щеше да се съхранява и сигурно щеше да е в рамка. Други разработки доказват срещи на лица от министерството с братя Галеви”, категоричен бе Танов.

На въпрос дали е бил разработван като шеф на митниците, Танов заяви, че не може да знае дали МВР го е разработвало. Нямам никакви притеснения в това отношение. Ако съм воден на разработка ще бъда изключително доволен, защото много лесно ще бъдат отхвърлени тези клевети”, категоричен бе Танов и уточни, че ако има разработка срещу него, тя ще е само в негова полза.