Ван Орден: Кадафи да помилва българките и палестинеца
Ван Орден: Кадафи да помилва българките и палестинеца / Sofia Photo Agency / Камелия Атанасова
Либийският лидер Муамар Кадафи да използва правомощията си и да помилва и освободи петте български медицински сестри и палестинския лекар. За това призова в София докладчикът за България в Европейския парламент Джефри ван Орден.
 
На съвместна пресконференция Ван Орден и съпредседателите на Съвместния парламентарен комититет България – ЕС – Катрин Ги Кен и Атанас Папаризов, очертаха стъпките за подкрепата, която Общността може да окаже за освобождаването на сънародниците ни.
 
Според Джефри Ван Орден е неприемливо да се търгува със съдбата на българските медицински сестри срещу компенсации за семействата на заразените със СПИН либийски деца.
 
Той припомни, че ЕС е предоставил подкрепа за изграждане на безопасна система за кръвопреливане в Либия, но тези усилия на европейската общност трябва да се разглеждат отделно от въпроса за съдбата на петте българки.
 
„Призовавам президентът Кадафи да упражни правомощията си и да освободи в най-кратък срок българските медицински сестри и палестинския лекар”, заяви Джефри ван Орден. Той допълни, че Либия се стреми към поддържане на добри отношения със страните в ЕС и би било крайно жалко тези отношения да бъдат застрашени, ако процесът в Либия не завърши справедливо.
 
Използването на заплахи не е удачен вариант за решаването на въпроса, каза още Ван Орден, който обаче добави, че ЕС разполага с политическите и икономически механизми за натиск върху Либия.
 
Либия трябва да разбере, че ще има последици в икономическите и политическите връзки, ако този процес завърши със смъртни присъди, заяви Катрин Ги Кен. Българските медици са заложници, на Либия трябва да се каже, че не може животът им да бъде отнет несправедливо, добави тя. Според нея е нужно европейската общност да изрази категорично несъгласието си със смъртните присъди, а европейските медии да се ангажират по-активно с този въпрос.
 
И Катрин Ги Кен, и Атанас Папаризов обещаха СПИН-делото в Либия да продължи да бъде сред водещите теми в европейските институции. Ангажираността на Европейския парламент, който ще обсъди въпроса за съдбата на българките още на първата си сесия, не е желание за разпалване на религиозна война, категоричен беше Атанас Папаризов.
Обмислят се редица нови стъпки и на политическо ниво в рамките на ЕС, които ще потвърдят, че България като член на Общността има още повече възможности и сила да каже „да” на справедливостта, каза Папаризов.