Академик Николай Денков, кандидат за премиер с втория мандат на "Продължаваме промяната", се срещна с  парламентарните групи в търсене на подкрепа на неговия проектокабинет. 

среща Денков кабинет подкрепа
Георги Димитров

На срещата бяха обсъдени евентуални допирни точки около приоритети за управление.

Всички парламентарно представени партии откликнаха на поканата на Денков, освен "Възраждане". Те заявиха предварително, че няма да седнат на една маса с "Продължаваме Промяната".  

Последен на срещата с акадамик Денков пристигна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който се извини за закъснението и уточни, че по същото време е имал друг ангажимент, но е направил всичко възможно да присъства. 

среща Денков кабинет подкрепа
Георги Димитров

Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че този разговор е "дълбоко закъснял". 

"Разговор, в който се търси подкрепа с втория мандат за правителство, след като са изгорени много мостове, след като комуникацията между парламентарните групи, включително при връчения първи мандат, при молбата за среща с кандидата за премиер от името на коалиция ГЕРБ-СДС, е тема, която вероятно, на днешния разговор, не трябва да взема превез", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

среща Денков кабинет подкрепа
Георги Димитров

"С уважение към вас, но не и към позицията, за която сте предложен, на кукла на конци, и зад вашия широк академичен гръб стоят номинациите, които и вчера и днес обявихте в телевизионен ефир на съпредседателите на "Продължаваме Промяната", заяви Атанасова.

"Нашият разговор ще се изчерпи дотук. Желая Ви успех, ако намерите съмишленици, вероятно ще представите и състав на правителство в пленарна зала и там ще видите нашия вот", заяви Атанасова и представителите на ГЕРБ напуснаха срещата. 

среща Денков кабинет подкрепа
Георги Димитров

"Няма ли да чуете моя отговор", попита академик Денков, но след като не получи отговор, заяви: "Тогава ще го кажа на медиите". 

"Искам да благодаря на колегите от ГЕРБ, че се отзоваха на тази маса и казаха какво мислят", заяви Денков. 

среща Денков кабинет подкрепа
Георги Димитров

"Моят призив беше да не се връщаме към миналото, защото ако говорим за изгорени мостове, трябва да почнем от свалянето на правителството на "Продължаваме Промяната", когато много мостове бяха изгорени. Моят призив е да не се връщаме назад, да погледнем напред", заяви академик Денков.

Относно персоналния състав на правителство, той обяви, че това е разговор, който предстои. 

"С голяма част от нещата, които представихте, те са продължение от работата на предишното коалиционно управление, в голяма част от тях сме съгласни, социалната политика, здравеопазването, образованието, правовия ред, за всичко това, ще намерите подкрепа", заяви Георги Свиленски от БСП. 

Той обаче нарече "смущаващо" и "притесняващо" промените в Изборния кодекс и поставянето им като залог за бъдещо мнозинство и правителство.

"Надявам се, че сте осъзнали това свое действие", заяви Свиленски.  

"Поздравяваме ви за номинацията, впечатляваща кандидатура. Но в крайна сметка ние видяхме и проф. Габровски, една достойна кандидатура, когато няма мнозинство, когато няма 121 гласа, всички тези добри намерения, няма как да се случат", припомни Свиленски. 

среща Николай Денков кабинет
БТА

"За да бъдем докрай откровени, ние останахме вчера много неприятно изненадани, когато не получихме подкрепа за една социална мярка, именно подкрепата за младите хора", допълни Свиленски.

Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС, уточни, че е важно да правим някои оценки на неща, които са налични на терен.

“Изобщо, за да стартираме разговори трябва да начертаете една основа, от която да тръгнем и да поставите вашата позиция по наши приоритети, които са изказани от ДПС. Като например вашето назначение като министър в разрез с конституцията, като например взломовете по домовете на къщите по указания на Рашков. Трябва да поговорим първо за това. Относно съдебната реформа ние отдавна сме изложили своята позиция относно въпроса. Освен, че трябва да говорим за правилата и реформите, трябва да говорим и за кадруването. Те не трябва да бъдат смесвани обаче. Когато говорим за добри намерения би било добре те да са подплатени с факти, а не обратно”, подчерта Карадайъ.

среща Николай Денков кабинет
БТА

“България има нужда от промяна, но не от незаконен реваншизъм и прищявки, защото войната не може да се върши по незаконен начин. България дори има нужда от промяна от промяната, от гледна точка на държавност, демокрация и нормалност вие поставихте държавата в още по-лошо положение. Промяната ви бе същият модел на ГЕРБ, от лошо към по-лошо. Важното е да знаем откъде тръгваме преди тези разговори”, коментира още лидерът на ДПС, цитиран от БГНЕС.

“За да се включи Кирил Петков в управлението на страната, той е направил много лични жертви, което трябва да е отчетено”, заяви акад. Денков, след което парламентарната група на ДПС напусна залата. “Вие не ми давате отговор на въпроса. Не ме интересува биографията на Петков питах ви как ще коментирате позицията на конституционния съд, че Кирил Петков е упражнявал министерския си пост в разрез с конституцията”, заяви Карадайъ, след което напусна залата.

“Това е реална възможност България да има правителство, особено и след вашата кандидатура за премиер. Нека да подхождаме отговорно, ние оценяваме, че вие освен експертност имате реална биография на държавен деец, това не е без значение и това, че зад вас стои позицията за отговорност и готовност за консенсус. Аз виждам сериозни усилия от страна на ПП и нашата оценка е, че виждаме сериозен опит и призоваваме към него да се подходи като такъв, защото ако неглижираме важността да се опитаме да съставим правителство, то това няма да бъде успешно за страната ни”, това заяви и съпредседателят на ДБ Христо Иванов, цитиран от БГНЕС.

среща Николай Денков кабинет
БТА

Стефан Янев, лидерът на Български възход, уточни, че е съгласен с твърдението на Десислава Атанасова, че разговорът е закъснял. “От два месеца трябваше да има разговори, макар и късно чак сега да се случват те хубавото е, че все пак ги има. На България ѝ е необходимо правителство, което да решава кризите, да даде някаква перспектива в бъдещето. Приоритетите, с които започнахте са добри, те трябва да бъдат разположени във времето като пътна карта, за да се върви по тяхното реализиране. Ние трябва да работим за мнозинство 121 гласа, както и да се работи за конституционно мнозинство 160+. Това е и призивът ми към вас, трябва да се търсят такива условия”, подчерта още Янев.

Академик Николай Денков е кандидатът за премиер на "Продължаваме Промяната", обяви съпредседателят на партията Кирил Петков на брифинг в четвъртък.

Академик Николай Денков е кандидатът за премиер на ПП

Кандидатурата на Денков е обсъдена и с "Демократична България", обясни Петков. 

Академик Николай Денков ще приеме втория мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Първият мандат бе неуспешен, след като проектокабинетът на проф. Габровски не успя да събере нужната подкрепа и кандидатурата му бе отхвърлена от Народното събрание.