Академик Николай Денков е кандидатът за премиер на "Продължаваме Промяната", обяви съпредседателят на партията Кирил Петков.

Кандидатурата на Денков е обсъдена и с "Демократична България", обясни Петков. 

Академик Николай Денков ще приеме втория мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Първият мандат бе неуспешен, след като проектокабинетът на проф. Габровски не успя да събере нужната подкрепа и кандидатурата му бе отхвърлена от Народното събрание. 

Николай Денков Продължаваме Промяната
Георги Димитров

"Благодаря на медиите за търпението, днес обсъдихме на председателски съвет, кандидатурата за кандидат-премиер за втори мандат. Кандидатурата вече беше обсъдена с "Демократична България" с националните органи на партиите, които я подкрепят", обяви Петков. 

"Академик на БАН и редовен член на Европейската научна академия. Професор и доктор на науките по физико-химия. Министър в три служебни и едно редовно правителство. С богат опит в управлението и член на "Продължаваме Промяната", представи кандидата за премиер Кирил Петков. 

Николай Денков Продължаваме Промяната
Георги Димитров

"Приех тази номинация, която ще бъде представена на националните органи на съответните партии с идеята, че трябва да потърсим съгласие по най-важните теми за българското общество, които да бъдат приоритет в дневния ред на Народното събрание. Това е единствената основа, върху която може да се изгради стабилно правителство и парламент, който работи за хората", обяви академик Денков.

Николай Денков Продължаваме Промяната
Георги Димитров

"Започваме разговори с всички политически сили. Идеята е заедно да видим какво може да ни обедини и тези от силите, които са готови да подкрепят едно такова правителство, да поемат ангажимент, че ще работят за политиките, които ние поставяме като приоритетни за хората" каза Денков. 

"Утре ще изпратя писмо покана до всички парламентарно представени партии за обща среща, защото смятаме, че дискусиите трябва да бъдат провеждани с всички партньори, които искат да участват в това начинание", заяви Денков. 

"Задачата е изключително трудна, това, което можем да обещаем е, че се отнасяме към нея изключително отговорно и ще направим, каквото зависи от нас", заяви академик Денков. 

Николай Денков Продължаваме Промяната
Георги Димитров

"Всички знаем, че първият мандат беше неуспешен. Полагаме всички усилия, вторият мандат да е успешен като процесът, който организираме е около една обща маса да седнат всички, ако това е възможно и имат желание", обяви Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме Промяната". 

"Дали ще се реализира вторият мандат, или ще се стигнем до третия мандат, нито партиите, нито депутатите в парламента ще се сменят.", заяви Василев. 

Денков отговори и на журналистически въпрос: Защо ПП разчита на кадър на ГЕРБ: 

"Хубаво е да се чуят отговорите на такива въпроси. Отговорът е, че аз никога не съм бил кадър на ГЕРБ. Аз влязох в Министерство на образованието и науката през 2014 година в служебно правителство, именно защото имах експертиза за това как се програмират, подготвят научни проекти, експертиза, която в министерството тогава нямаше. Останах до 2016 година, защото някой трябваше да стартира първата програма за научни изследвания, която България договори, в мое лице, като ръководител на екипа, с Европейската комисия. 2016 година си подадох оставката. Доколкото си спомням, оставка от правителство на Борисов, може да е имало повече хора, но аз помня двама, единият беше Христо Иванов, аз бях другия. Причините бяха пределно ясни. Не бяхме съгласни с това, което се случваше, в моя случай в Министерство на образованието и науката

"Никога не съм бил кадър на ГЕРБ, винаги съм бил експерт и в момента съм в качеството си на експерт, но ангажиран политически с "Продължаваме Промяната", заяви Денков. 

Академик Денков обясни, че е твърдо рано за да бъдат посочени конкретни имена, които ще влязат в състава на неговия проектокабинет.