Имахме уникалния шанс да продължим по друг начин в българската политика, заяви проф. Николай Габровски пред журналисти в парламента след като мнозинството в пленарната зала отхвърли номинацията му за премиер със 125 гласа "против". Той беше издигнат от ГЕРБ-СДС за министър-председател с първия мандат.

"Най-вероятно сценарий, който е песимистичен - ще прекараме една година от избори в избори, което няма да е от полза за никого. Не всички чудеса явно стават покрай Коледа", каза още проф. Габровски, цитиран от БНР

Проф. Николай Габровски
БТА

Това беше една гражданска инициатива, смелост, която всички ние проявихме, като хора и като професионалисти заложихме имената си в съставяне на един кабинет, който дава надежда, може би, да тръгнем по един нов път, посочи той.

Депутатите отхвърлиха кабинета „Габровски“

Проф. Николай Габровски
БТА

Габровски обаче констатира, че партийните интереси са твърде силни, партийните страсти - твърде горещи, и затова се е получил този резултат при гласуването. Въпреки всичко той е удовлетворен от случилото се и за миг не съжалява за положените усилия. Проф. Габровски благодари на хората, които са му са се доверили. На изявлението в Народното събрание до него застана предложеният от него екип, съобщи БТА.