В Свищов си спомнят за жертвите на земетресението от 1977-а
В Свищов си спомнят за жертвите на земетресението от 1977-а / снимка: БГНЕС, архив

Днес се навършват 35 години от катастрофалното земетресение в Свищов. По този повод с общоградско възпоменание ще бъде почетена паметта на загиналите близо 120 жители на крайдунавския град, съобщиха от общинската администрация.

На 4 март 1977 г. в 21.20 ч. земен трус с магнитуд 7,6 по скалата на Рихтер с епицентър планината Вранча в Румъния е усетен в цяла България. Най-силно е засегнат Свищов, където рухват жилищен блок и работническо общежитие на химическия комбинат „Свилоза”. Под руините загиват цели семейства, като 27 от жертвите са деца.

Разрушени са жилищни и обществени сгради, промишлени предприятия. Сред засегнатите е катедралният храм „Света Троица”, паметник на архитектурата, построен от възрожденския майстор Кольо Фичето, който е напълно възстановен едва през 2004 г.

Възпоменателните прояви ще започнат днес в 11.00 ч. пред паметната плоча с имената на загиналите в жилищния блок на пл. „33-ти Свищовски полк” и ще продължат с поклонение пред паметната плоча на загиналите от работническото общежитие на пл. „Велешана”.