В родното село на Кабил избраха кмет с над 98% подкрепа
В родното село на Кабил избраха кмет с над 98% подкрепа / netinfo

В четири села в Разградско кметовете са избрани с повече от 90% от гласовете на избирателите, сочат данни от общинските избирателни комисии. В едно кандидатка за кмет има 0 гласа.

Данни от окончателните резултати от вота в неделя сочат, че в четири села в Разградско кметовете са избрани с повече от 90% от гласовете на избирателите. Най-концентрирана е народната любов в село Подайва. За кандидата на ДПС там гласували 98,21%, единственият опонент на Кемал Мехмед събрал 18 гласа, загубилият е представител на БД „НИЕ”. Кемал Мехмед е втори мандат кмет на родното село на министъра на земеделието Нихат Кабил.

Близо до рекордната подкрепа е Хасан Мюмюн от Белинци. За него гласували 97,71%; опонентът от БСП има 8 гласа. В класацията по подкрепа следва родното място на още един политик. В Мъдрево, където е роден депутатът Рамадан Аталай, в конкуренция с кандидат на БСП кметът Ибрям Ялама е събрал 95,50% от гласовете. Четвъртото село с над 90% гласове за победителя е Просторно. Там за Георги Атанасов гласували 91,84% от избирателите.

От общинските комисии в Разградско припомнят, че в региона има и осем кмета със 100% подкрепа, те бяха единствени кандидати за родното си място. На другия полюс в скалата на доверието е кандидатка за кмет, за която никой не е гласувал. В изборния протокол за село Ушинци срещу името на Гинка Тодорова от партия ГЕРБ стои цифрата 0.

Кандидатите да управляват това село бяха шестима, избирателите 1811 там ще има балотаж. Местни обясниха, че Гинка Тодорова живее в Разград и няма право да гласува за себе си в селото, където се е регистрирала за кандидат-кмет.