В Раковски плашат с живи вериги срещу балите на столицата
В Раковски плашат с живи вериги срещу балите на столицата / netinfo

Жителите на община Раковски ще блокират пътя на софийските бали с живи вериги, ако те тръгнат към изграждащия се в Шишманци екозавод на Пловдив без съгласието на Общинския съвет на малката община и на нейното население. Това предупреждават в изпратено днес до премиера Станишев писмо членовете на Сдружение за спасение на Раковски, съобщи пред Дарик неговият председател Йосиф Делгянски.

Притеснението на жителите на град Раковски и с. Шишманци е провокирано от изявление на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, че площадките на строящия се пловдивски завод за преработка на твърди битови отпадъци са реалистичен вариант за столичния боклук, по който правителството работи.

"Притеснен съм, че община Раковски е лишена от възможност да окаже влияние при вземането на решение, тъй като земята на екозавода е частна", заяви пред Дарик кметът Франц Коков. Той бе днес в столицата, за да търси среща с министър Джевдет Чакъров и със столичния кмет Бойко Борисов. В понеделник Делгянски отново ще пътува за София, тъй като срещите днес не са се състояли поради ангажименти на министъра и столичния кмет.