Уволниха директора на дирекция Вътрешна сигурност в ДАНС
Уволниха директора на дирекция Вътрешна сигурност в ДАНС / cнимкa: Sofia Photo Agency
Директорът на Дирекция "Вътрешна сигурност" в Държавна агенция "Национална сигурност", е отстранен от поста, съобщиха от пресцентъра на ДАНС. Уволнението му е заради изнесените от народния представител Татяна Дончева данни, че служители на ДАНС са поръчали разпечатки от разговорите от мобилните телефони на депутати от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание.

От агенцията съобщиха още, че по случая е била е разпоредена вътрешна проверка в много по-ранен период. Председателят на ДАНС Петко Сертов е взел участие в заседание на ръководството на парламентарната вътрешна комисия и е информирал депутатите за предприетите от Агенцията мерки. Засегнатите от подслушването депутати вече са били информирани за предприетите от агенцията мерки.

В четвъртък в парламента избухна скандал след като Татяна Дончева обяви, че са искани разпечатките за нейния телефон и за телефонните разговори на председателя на комисията Минчо Спасов. Тя не посочи други имена, но каза, че са проверени малко телефони и процентът на успеваемост се оказал изненадващо висок. Минчо Спасов обясни, че в случая е използвана празнота в закона, която дава възможност, да се събират разпечатки от телефонни разговори без ясен регламент. "Загрижеността ни за това, което става, е обща, заяви и главният прокурор Борис Велчев. Той изтъкна, че "ако действително е станало по начина, по който го разбираме, това е абсолютно недопустимо".