/ iStock/Getty Images
Увеличават клиничните пътеки, свързани с лечение на деца, с до 30%. Цените на пътеките, отнасящи се до белодробни болести, пък ще бъдат увеличени с 10%. Това информираха от Българския лекарски съюз (БЛС), откъдето обявиха исканията им към здравните власти за изпълнени.
 
НЗОК: Цените на клинични пътеки са чувствително увеличени

Повишаването на цените ще се осъществи с Анекс към Националния рамков договор, като всички клинични пътеки, които са общи за деца и възрастни, ще бъдат разделени и ще се сформира отделен пакет от пътеки, наречен „Педиатрия”.
 
Поради значителните разходи за хирургично лечение на деца и необходимостта от продължително проследяване четири клинични пътеки ще бъдат увеличени с 50%. Те се отнасят до оперативни процедури на хранопровод, стомах, тънки и дебели черва.

Със 100 лева - от 750 на 850 лева, ще бъде увеличена клиничната пътека за раждане, като от съсловната организация подчертават, че това се прави в подкрепа на демографската политика. Договореното увеличение за лечение на инфекциозни болести при деца ще е в размер на 20%.
 
Лекарският съюз поиска промени във финансирането за лечение на деца и бременни

Новите цени са публикувани на страницата на здравната каса за обществено обсъждане. Ако няма възражения в 14-дневен срок, ще бъдат приети.