Увеличават акцизите, за да има повече пари за армията
Увеличават акцизите, за да има повече пари за армията / netinfo

180 лева ще е минималната работна заплата през 2007 година, пенсиите и бюджетните заплати ще бъдат увеличени на 1 юли. С повишаване на акцизните ставки за течните горива ще се осигурят допълнителни 51 милиона лева за отбраната. Това решиха лидерите на управляващата коалиция, след като обсъдиха проектобюджет 2007 преди първото четене в Народното събрание.

Акцизните ставки на течните горива ще бъдат повишени малко повече от предвиденото в проектобюджета. Това означава, че през следващата година косвеният данък за тях ще бъде по-висок от договореното в графика с Европейската комисия. Така ще бъдат осигурени допълнителните 51 милиона лева за армията.

С тази сума средствата за отбрана ще станат 2,55 на сто от Брутния вътрешен продукт . Точната ставка, с която ще се вдигнат акцизите на бензините, ще бъде определена от парламента между първото и второто четене на новия бюджет, каза премиерът Сергей Станишев.

В проекта за промяна на Закона за акцизите е заложено, че оловните бензини ще се повишат със 160 лева, за да достигнат 830 лева за 1000 литра, а безоловният ще скочи с 55 лева до 585 лева също за 1000 литра. Тези стойности обаче ще бъдат завишени, реши управляващата коалиция.

Лидерите се договориха още минималната работна заплата през 2007 година да нарасне до 180 лева, като необлагаемият минимум ще е 200 лева.

Размерът и съотношението на осигурителните вноски работодател/работник остават непроменени – 65:35. В зависимост от приходите в бюджета, към края на първото полугодие на 2007 г. ще се прецени дали осигурителната тежест да се намали с три процента. Пенсиите и бюджетните заплати ще бъдат увеличени от 1 юли.

За пенсионерите повишението ще е 8,5 процента, а за държавните служители – 10 на сто. Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще достигне 92 ,23 лева, социалната от средата на следващата година ще е 68 ,36 лева, а максималната – 490 лева. В зависимост от преизпълнението на приходите в тазгодишния бюджет всички пенсионери ще получат максимално възможната коледна добавка.