Унгария ни представлява в държави без български посолства
Унгария ни представлява в държави без български посолства / netinfo

Документ за пряко сътрудничество между дипломатическите и консулските представителства на България и на Унгария в трети страни ще бъде подписан между София и Будапеща през тази седмица.

Това съобщи на редовния си седмичен брифинг говорителят на Министерството на външните работи Димитър Цанчев.

Това е първият подобен международен документ, който българското Министерство на външните работи подписва със страна на Европейския съюз след присъединяването към Съюза на 1 януари.

Спогодбата дава възможност Унгария да представлява българските интереси в държави, в които София няма дипломатически представителства и обратно в случай на възникване на извънредни ситуации. Цанчев уточни: „Специфични ситуации, заключителни ситуации. Ще ви припомня, миналата година, когато беше евакуацията на българските граждани при кризата в Ливан. В такива случаи, които са от хуманитарен характер, случаи, които нямат извънреден характер, може да бъде осъществено такова сътрудничество. Пример друг, който не е от извънреден характер – ролята на португалското председателство във Виетнам в момента се осъществява от българското посолство в тази държава, защото Португалия няма свое посолство в Ханой".

Външните министри на България и Унгария ще парафират официално документа по време на посещението на дипломат номер едно на Унгария Кинга Гьонц в София, което започва утре.