Скандал с обезщетенията за загиналите при катастрофата край Своге. По 10 лева обезщетение, вместо полагащата се по закон сума в размер на 50 000 лева, получиха три от семействата на загиналите, информира NOVA.

Сигналът идва от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Застрахователното дружество обаче отрича. Близките изпратиха отворено писмо до премиера.

Жители на Своге са недоволни от ремонта на пътния участък след тежката катастрофа

На 25 август 2018 година една катастрофа беляза живота на десетки семейства. Загинаха 20 души.

Радка Манолова е сред роднините, които събраха смелост да си потърсят правата. Майка й загива в Своге. Жената разказва,че все още не минава нощ без да я сънува.

По закон, при подобни екскурзии превозвачът е длъжен да има два вида застраховка - „Гражданска отговорност” и застраховка „Злополука на пътниците”. Втората е фиксирана, разказват от Асоциацията на пострадалите. При нея се плаща 50 000 лева при смъртен случай. Именно тези пари търсят роднините.

„Представят се 4 документа и застрахователят трябва да плати. 6 месеца чакаха да изтече срокът. Не пращаха. На шестия месец постановиха отказ”, заяви Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Още 7 души с обвинения заради катастрофата край Своге

Подават жалба и в Комисията за финансов надзор.

„КФН наложи принудителна административна мярка. Единственият резултат е, че решението на КФН, те преведоха по 10 лева на хората, което е обидно, грозно, несправедливо”, заяви Владимир Тодоров.

„Животът не струва 10 лева, струва много повече. Даже мога да кажа, че е безценен. Нямаме определена цена на човешкия живот. Това е направено по начин, по който да влезем в обяснителен режим. Истината е, че следваме законовите разпоредби”, коментира Стоян Проданов, изпълнителен директор на „Бул инс”.

Институтът за пътна безопасност с остри критики към мантинелата край Своге, АПИ отричат

Застрахователят е категоричен - всичко било спекулация. Преведените 10 лева не били  обезщетение, а само плащане на принудителната мярка. Според тях обезщетението трябва да се търси от другия застраховател.

„Ние обжалваме, платили сме символично, за да не бъдем под ударите на други административни наказания. Същевременно подчертавам,че това не е обезщетение и истината ще се роди в съда”, заяви още Проданов.

Междувременно стана ясно, че към настоящия момент в КФН са постъпили 6 жалби от близките на общо 7 от загиналите лица при пътния инцидент край гр. Своге. По отношение на две от жалбите спрямо застрахователното дружество „ ЗД Бул Инс“ АД са приложени принудителни административни мерки да изплатят обезщетения по сключената от тях застраховка „Злополука“ на пътниците в средствата за общински превоз. Минималната сума за изплащане по тази застраховка според Кодекса за застраховането е 50 000 лв. за всеки пътник, съобщиха от комисията.
nova.bg, БГНЕС