Три години затвор за Вальо Топлото, реши съдът
Три години затвор за Вальо Топлото, реши съдът / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Три години затвор за Вальо Топлото, реши съдът
36170
Три години затвор за Вальо Топлото, реши съдът
  • Три години затвор за Вальо Топлото, реши съдът

Софийският градски съд осъди на три години лишаване от свобода бившия директор на "Топлофикация" Валентин Димитров. Той беше признат за виновен по обвинение за безстопанственост, изразяваща се в неправомерно харчене на пари за скъпи храни и рекламни материали. Останалите петима подсъдими и бивши членове на борда на директорите на дружеството бяха оправдани от съда по всички обвинения.

Въпреки осъдителната присъда, магистратите все пак признаха Димитров за невинен по обвинения за това, че е разпоредил сключване на договори за вземания, които не водят до реални събирания на средства. Освен това Димитров ще трябва да заплати и над 400 хиляди лева граждански иск на „Топлофикация". Това е третата първоинстанционна осъдителна присъда за Топлото. Първата от тях е за валутни престъпления и недеклариране на доходи, а втората е за източване на „Топлофикация". Въпреки това осъденият заяви, че се чувства отлично: „Прекрасно. Как мога да се чувствам?! Съдът се произнесе, какво да коментирам".

Вчера прокуратурата поиска 10 години затвор за Димитров и по-леки наказания за останалите подсъдими. Какъв е резултатът за държавното обвинение - наблюдаващият и заместник градски прокурор Божидар Джамбазов: „По трите линии на обвинението, по две имаме осъдителни присъди, по отношение на първата част от линията, която касае договорите за събиране на вземане, т. нар. договори, има оправдателна част. В момента ми е трудно да кажа защо, защото нямам мотиви. Няма да се откажа да поддържам своята теза, най-малкото защото аз изразих вече една позиция и до момента нямам никакво основание да я променям".

Оправданият бивш член на борда на директорите на „Топлофикация" и наследник на Валентин Димитров Георги Рогачев коментира, че част от сключените договори са били изгодни за дружеството: „Изключително изгодни са, както одиторският състав, така и след това експертизите потвърдиха, че са събрани 20 млн. лева".

Решението може да бъде обжалвано пред Софийският апелативен съд.