Тотална приватизация бил изходът от корупцията
Тотална приватизация бил изходът от корупцията / netinfo

“Държавната собственост ражда корупция.” Това заяви Йордан Цонев от ДПС в предаването “Седмицата” на Дарик радио. По думите му топлофикациите не трябва да бъдат държавни и общински. Според него тези структури трябва да се приватизират, да им се намери стопаните, акционерите.

“Аз настоявам в състава на тройната коалиция да се ускори процеса на приватизацията”, добави Цонев. Той бе категоричен, че държавата няма място в стопанския сектор, извън онези общоприетите правила за сектори, които не могат да бъдат приватизирани. Топлофикациите, “Булгаргаз” трябва да бъдат задължително приватизирани. Йордан Цонев съобщи, че ще внесе предложение да се пристъпи към приватизация чрез конкурс и ще предложи тотална приватизация.

“Коалициите са по-добри управления от еднопартийното управление.” Това заяви Йордан Цонев от ДПС в същия дебат в “Седмицата” на Дарик радио. Според него по отношение на корупцията този формат на тройна коалиция е по-добър.

“В момента тройната коалиция е блокирана, тя не се контролира да се бори срещу корупцията, а се контролира да не се бори срещу корупцията", пък заяви Нено Димов от ДСБ.

Депутатът Мартин Димитров от СДС добави, че в България има корупция поради това, че има много малко прозрачност и отчетност. По думите му корупцията е използване на държавна власт за частен интерес. Според него в много случаи корупцията е в резултат на регулации, които са скъпоструващи за бизнеса.

“След като политическата воля се показа в началото на мандата със сформирането на парламента и с обособяването на нова парламентарна комисия за корупцията, данните показват, че има воля да се борим корупцията.” Такова мнение изрази Евтим Костадинов от Коалиция за България в “Седмицата” на Дарик радио.

По думите му дейността на Комисията по корупцията в НС и всички решения, които са взети, са с пълен консенсус и това показва, че комисията се старае да бъде безпристрастна в политически аспект.

Според него е факт, че България се управлява в една нова формация – тройна коалиция, и тази коалиция полага усилия в борбата с корупцията. “Тройната коалиция дава по-голяма гаранция в управлението”, поясни Костадинов.