Танчев: Нужно е стабилно правителство за максимално дълъг период
Танчев: Нужно е стабилно правителство за максимално дълъг период / снимка: БГНЕС

Лидерът на Българския демократичен център Светлин Танчев е категоричен, че трябва да се направи адекватно, предвидимо и стабилно правителство за възможно най-дългия и позволен от Конституцията срок - 4 години. От парламентарната група, която обединява депутатите от коалицията около партията на Николай Бареков "България без цензура" напомнят, че застъпват тази позиция от изборите насам.

Според Светлин Танчев лидерската среща, в която и той взе участие, е знак, че ГЕРБ търси подкрепа и от Българския демократичен център, което той определи като позитивен подход.

„Това, което виждаме днес от позицията на ГЕРБ - търсенето на диалогичност и подкрепянето на адекватни политики, смятаме, че е нормално, и ако по този начин вървят нещата в диалог и градивност, мисля, че наистина може да се получи едно стабилно управление", изрази надежда Танчев, цитиран от пресцентъра на "България без цензура".

Той припомни, че формацията вече е заявила готовност да подкрепи правителство, без да извива ръце за конкретни фигури, а чрез обединяване около конкретни политики.

Лидерът на парламентарната група на БДЦ коментира и казуса КТБ, който е бил обсъден също по време на срещата с ГЕРБ. „Обсъдихме, че е належащо да се вземат някакви мерки. В момента има инвеститор, който проявява интерес, но има нужда от срок, в който да си проведе своя „duediligence", което означава, че изнесеният в момента от квесторите доклад не е достатъчно задоволителен, за да се вземе инвестиционна преценка и е нужно време самият инвеститор да провери обстоятелствата и фактите, за да направи преценка. Бихме подкрепили решение да се позволи това нещо да се случи", обясни лидерът на парламентарната група на БДЦ.

Танчев съобщи още, че по време на лидерската среща всички са били единодушни, че е неизбежна оставката на Иван Искров. По думите му обаче, това трябва да се направи разумно, за да не се влоши допълнително ситуацията и да се вземе решение, което да минимализира загубите за държавата. Според Танчев би било лекомислено да се махне ръководството на БНБ, ако няма стабилна кандидатура и стратегия за това какво трябва да се направи. „В момента трябва да излъчваме стабилност и предвидимост към Европа", обясни той.