Таксиметрови компании не искат ДАИ да контролира сектора
Таксиметрови компании не искат ДАИ да контролира сектора / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Таксиметрови компании не искат ДАИ да контролира сектора
52729
Таксиметрови компании не искат ДАИ да контролира сектора
  • Таксиметрови компании не искат ДАИ да контролира сектора

Контролът върху дейността на таксиметровите фирми да премине изцяло към вътрешното министерство. Това поискаха от Националната федерация на таксиметровите превозвачи по време на кръгла маса, посветена на сектора. В момента Държавната автомобилна инспекция не следи за нередности, а се облагодетелства от големите фирми в бранша, смята шефът на организацията Яне Янков.

Държавната автомобилна инспекция и транспортното министерство са престъпна група, която се облагодетелства от големите таксиметрови фирми. Двете ведомства бяха обвинени от Националната асоциация на таксиметровите водачи по време на кръгла маса, посветена на проблемите в сектора. Министерството и Агенцията не контролират този тип услуга, а печелят от нея, заяви Янков. Поради тази причина от там настояват таксиметровите фирми да станат отговорност на МВР.

От своя страна зам.-министърът на транспорта Камен Кичев заяви, че ведомството му обмисля да се въведе патентен данък за този тип услуги. Най-вероятно ще има и законови промени, с които ще се задължават собствениците на фирми да следят дали шофьорските книжки на служителите им са редовни и колко нарушения на пътя са извършили. Кичев не изключи възможността занапред да се изисква по-висок образователен ценз за таксиметровите водачи.

До месец и половина транспортното министерство ще публикува мерките за подобряване на контрола върху таксиметровите превози, уточни Кичев.