Таксиджиите искат да карат в бус лентите и без колан
Таксиджиите искат да карат в бус лентите и без колан / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Таксиджиите искат да карат в бус лентите и без колан
37216
Таксиджиите искат да карат в бус лентите и без колан
  • Таксиджиите искат да карат в бус лентите и без колан

Такситата да имат право да карат в бус лентите, когато превозват пътници. Това е едно от предложенията, което е било обсъдено между ръководството на МВР и представители на таксиметровите компании на среща в министерството, инициирана след тежкия инцидент, когато в центъра беше прострелян таксиметров шофьор.

След срещата си с ръководството на МВР представителите на таксиметровите компании заявиха, че идеята е такситата да могат да карат в бус лентите само тогава, когато превозват пътници. Освен това е била обсъдена и идеята да отпадне задължението таксиметровите шофьори да бъдат с предпазен колан, когато в колата няма други пътници.

Представителите на таксиметровите компании са предложили още да имат обща честота с МВР. По този начин според ръководството на полицията ще може да се получава актуална информация за ставащото в таксиметровите коли. По думите им така при евентуално престъпление, органите на полицията ще могат да реагират по-бързо.

Освен това МВР ще предостави на компаниите системата си, в която да могат да проверяват валидността на книжките на шофьорите. „Това, което МВР е реализирало през последните няколко месеца е възможността на всеки гражданин в сайта на МВР да може да проверява номера за свидетелството за правоуправление - дали е с отнети точки и дали е валидно”, обясни министър Цветан Цветанов.

На 8 януари 25-годишният таксиметров шофьор Емил Денев беше прострелян след скандал с мъж и жена в центъра на София. В полицията бяха задържани стрелецът и неговата съпруга - Васил Лингорски, лекар в болницата на МВР, и Росица, медицинска сестра. В прокуратурата е образувано досъдебно производство за опит за убийство на шофьора на таксито.