Т. Чобанов: Мобилността ще помогне да не превърнем цели части на България в „културни пустини”
Т. Чобанов: Мобилността ще помогне да не превърнем цели части на България в „културни пустини” / снимка: БГНЕС, архив
Т. Чобанов: Мобилността ще помогне да не превърнем цели части на България в „културни пустини”
72633
Т. Чобанов: Мобилността ще помогне да не превърнем цели части на България в „културни пустини”
  • Т. Чобанов: Мобилността ще помогне да не превърнем цели части на България в „културни пустини”

Ако насърчим културната мобилност, няма да допуснем цели райони от страната да се превърнат в „културни пустини". Това каза в ефира на Дарик зам.-кметът на София с ресор образование и култура Тодор Чобанов. Той призна, че големите културни прояви са съсредоточени в столицата, но се прави възможното постановки и концерти да пътуват от София към страната, както и обратното - българите да идват в столицата, заради културата.

Ден преди 24 май Тодор Чобанов напомни, че на утрешния празник всички общински културни институции в столицата - Софийската градска художествена галерия, Музея под базиликата „Света София", Зоологическата градина и парка-музей „Врана", ще работят с безплатен вход:

„Това е празник, който е над всякакви избори, над политиката като такава, празник на духа, на непреходното, празник, който ни напомня, че ако има нещо, с което България блести в световната история, то същност е със своята културни достижения".

По думите му несъмнено няма как при условие, че базови биологични потребности не са задоволени, средно статистическият гражданин да се занимава, да потребява и да създава култура.

„Но ние не живеем толкова бедно, колкото например са живеели хората във втората половина на 19-ти век по нашите земи, а те в много голяма степен са били отдадени на темата образование, на темата култура, на читалището, на килийното училище. Трябва да си дадем сметка, че дори най-пълният хладилник не ни прави човешки същества, защото и животните си хапват. Това, което ни отличава, е духовността", заяви Чобанов.

Големите публики привличат големите творци, допълни той. Според него там, където има събрани много ценители и почитатели на едно изкуство, логично е там да отидат и творците.

„Какво трябва да се прави обаче, за да не допуснем части от страната да бъдат обезкултурени и да се превърнат в културни пустини. Единствената възможна вярна рецепта е да насърчаваме мобилността в двете посоки. Първо, да насърчаваме това готовите продукти - било пиеси, концерти, изложби - да тръгнат от тук към страната, да споделим София, както е нашето мото за Европейска столица на културата и да насърчаваме, разбира се, и другото. То се случва. Насърчаваме за това зрителят да е по-мобилен, да може да пропътува. Културният туризъм е именно това - нуждата да отидеш някъде другаде, за да консумираш култура. При всички случаи на много концерти, които се организират в града, една трета, а дори и повече от зрителите идват от страната, дори от близката чужбина - Букурещ, Солун и т.н.", заяви Тодор Чобанов.

Той подчерта, че няма да се прави компромис с археологичното наследство, което се открива в София в рамките на течащите ремонтни и строителни дейности в столицата. Той съобщи, че е започнала процедурата по избор на изпълнител за доизграждането на античния комплект „Сердика" при Ларгото и изрази надежда този път проектът да стартира и завърши в оптимални срокове.