Състоянието на БСП обслужва ГЕРБ, смята Румен Петков
Състоянието на БСП обслужва ГЕРБ, смята Румен Петков / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Състоянието на БСП обслужва силния ГЕРБ, кемонтира депутатът от левицата Румен Петков пред делегатите на Конгреса и не спести критиките си. Много е страшно, ако тръгнем по пътя на самотата, от нас зависи бъдещето - силна и алтернативна БСП или безалтернативна ГЕРБ, допълни социалистът. Структурата на БСП беше посочена на първо място като проблем на партията. Петков посочи, че в немалко села социалистите нямат свои организации. Деликатно в отчета сме пропуснали да кажем, че имаме 4-5 провалени пленуми, коментира Петков. Той определи ситуацията в БСП като застрашителна за бъдещето и ако не се вземат мерки, ще стане катастрофална. Петков не спря с критиките дотук и посочи, че провалът на вота на недоверие за спирането на АЕЦ „Белене" доказва липсата на диалог между БСП и другите партии. На път сме да провалим и подписката за референдум по темата, допълни социалистът.

Състоянието на БСП обслужва ГЕРБ смята Румен Петков
netinfo
Според евродепутата Илияна Йотова сега най-важният въпрос е не кой ще бъде лидер на БСП, а дали БСП може да бъде лидер на страната. Резултатите от управлението на ГЕРБ е криза и пълен провал в обществената сфера, заяви тя пред делегатите на 48-ия конгрес на БСП. Поднесохме партията си на Бойко Борисов на тепсия, допълни Йотова. Да, можем, коментира Йотова и посочи като цел за една година да се докажат като силна партия. Тя допълни, че БСП не е фирма и в нея нито се назначава, нито се търгува. Йотова не пропусна да спомене и Меглена Кунева - според евродепутатката социалистите трябва ясно да кажат отношението си към нея.

БСП трудно ще се справи с харизмата на Бойко Борисов. Това, което първо трябва да направим, е доклад за „100-те лъжи на ГЕРБ". Това заяви Младен Червеняков по време на 48-я Конгрес на партията. БСП трябва да отговори на един основен въпрос, а именно какво доведе до съвременната икономическа криза, посочи Червеняков. По думите му, „икономиката е в хаос, а парите бягат от България". За съжаление вървим по пътя на Гърция и изгубихме доверието на инвеститорите, коментира още той. Сред основните приоритети на партията Червеняков посочи борбата с корупцията и организираната престъпност.

Този конгрес ще избере лидер на лява социалистическа, европейски ориентирана партия, която да устоява леви интереси. Това обяви Янаки Стоилов трети по номинация за лидер на БСП, по време на 48-я конгрес на партията. Не можем вече да печелим като по-малкото зло, трябва да покажем, че сме различни. Трябва да се прави политика, насочена не към миналото, а към настоящето и бъдещето, подчерта Стоилов.

По думите му, основните задачи на БСП са постигане на растеж и висока социална заетост, студентските такси към ВУЗ да се намалят за сметка на основните изисквания към страната ни. Обществените пари трябва да са обществените нужди, подчерта той. Необходима ни е победа, но сме само срещу ГЕРБ, не можем да бъдем и с народа, и с олигарсите, категоричен бе Янаки Стоилов. Спорде него е много важно лявата политика да се превърне в политика на цялата партия. Този конгрес трябва да излъчи личности, които да са авторитет за партията, а не да го отнемат, посочи още третият номиниран за председател на партията.

На 48-ия конгрес на партията ще бъде избран нов председател на БСП. Основните претенденти за поста са настоящият лидер на социалистите Сергей Станишев и президентът Георги Първанов (мандат 2002-2012 г.). В най-висшия форум на партията ще участват 842-ма делегати. За настоящия лидер на партията има 179 номинации от общинските конференции, а за основния му опонент Георги Първанов - 82. Очаква се тази вечер след 20 часа да започне гласуването за нов лидер на БСП и в късните часове на вечерта да стане ясно кой ще оглави партията.

Кой според вас ще е новият лидер на БСП? Гласувайте в анкетата ни ТУК