Съкращават престоя на коли на ГКПП до 15 минути
Съкращават престоя на коли на ГКПП до 15 минути / netinfo

До 15 минути ще бъде съкратен престоят на лек автомобил на българските ГКПП-та при влизане или излизане от страната, обяви Валери Григоров – съветник на министъра на държавната администрация и административната реформа Николай Василев. Василев връчи компютри и друга техника на ръководителите на службите, осъществяващи граничния контрол във връзка с предстоящото въвеждане на системата за разплащане „единен фиш” по границите.

Влизащите и излизащите от България ще преминават през няколко компютъризирани работни места за по-кратко време, обясни Николай Василев. Документите ще се обработват последователно от „Гранична полиция”, Национална ветеринарномедицинска служба, паспортно-визовия и фитосанитарния контрол и митнически служител преди да стигнат до банково гише, на което всички дължими такси се плащат на куп.

Всеки един от електронните четци, с които оборудваме ГКПП-та, чете документите за самоличност за 8 до12 секунди, каза Валери Григоров.

Според шефа на „Гранична полиция” главен комисар Красимир Петров въвеждането на плащането „единен фиш” било важно заради проверките, които от 1 януари започват по българските граници във връзка с желанието на страната ни да бъде приета в Шенгенското пространство.

Системата щяла да заработи по единайсетте външни за ЕС ГКПП-та преди нова година.