Свинаров: Когато питаме какво ни даде НАТО, да видим колко коректни бяхме ние
Свинаров: Когато питаме какво ни даде НАТО, да видим колко коректни бяхме ние / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Свинаров: Когато питаме какво ни даде НАТО, да видим колко коректни бяхме ние
71520
Свинаров: Когато питаме какво ни даде НАТО, да видим колко коректни бяхме ние
  • Свинаров: Когато питаме какво ни даде НАТО, да видим колко коректни бяхме ние

Модернизацията на Българската армия щеше да е приключила и нямаше да водим разговори за зависимостта ни от Русия, ако страната ни беше спазила ангажимента си да отделя 2,6 на сто от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Това коментира в интервю за Дарик бившият министър на отбраната Николай Свинаров 10 години след тържествената церемония по приемането на страната ни в НАТО.

Според Свинаров не е проблемът в това, че се налагат извънредни полети на бойната ни авиация, а че за пореден път България ремонтира руски изтребители, вместо да купи поне една ескадрила самолети, които са на въоръжение в Алианса.

Добра армия се прави с достатъчно добър ресурс, подчерта бившият военен министър в ефира на Дарик.

По български решихме, че ангажиментите ни в НАТО нямат значение

„Когато в момента казваме: „Какво ни даде НАТО?", хайде да видим ние колко бяхме коректни през този период", репликира Николай Свинаров, като припомни, че България е поела ангажимент да отделя 2,6 на сто от БВП за отбрана. Ако това беше се случило, днес модернизацията на Българската армия щеше да е приключила, отбеляза той.

Малко по български си казахме: „Много важно какви ангажименти сме имали - вече ни приеха, сега не могат да ни изгонят", коментира още бившият министър.

Вчера президента Росен Плевнелиев заподозря Русия, че умишлено провокира извънредни полети на бойната ни авиация, за да намали летателния ресурс на българските изтребители МиГ 29, който пряко зависи от руската страна.

Проблем са не извънредните полети на МиГ-овете, а ремонтите им

„Проблем е това, че вече за пореден път ремонтираме руските изтребители, вместо да придобием адекватна на НАТО техника, в това число и поне една ескадрила от типа, който е на въоръжени в Алианса", каза в коментар Николай Свинаров. Не защото МиГ-овете са лоши самолети, но твърде скъпа е поддръжката им и адаптацията им за съвместни операции в НАТО, допълни той.

По думите на Свинаров приказките, че са нужни много пари за обновяването на ВВС, са верни, но парите няма да намалеят като необходимо количество, а въздушното ни пространство има нужда от защита.

Спестените пари от отбрана не водели до по-добър стандарт

Ако някой си мисли, че спестените пари от отбрана ще го доведат до икономически просперитет и по-добър стандарт на хората, греши, посочи още бившият министър.

Бившият военен министър призна, че икономическият интерес никак не е без значение, когато се гарантира дори и колективна сигурност и затова е нужен баланс при избора на страните, от които се купува военна техника. Ако например доставим американски самолети, то въоръжението за военноморския флот или сухопътните войски да е европейско.

„Винаги в подобен тип сделки, които касаят милиони и милиарди, действат подобни интереси. Проблемът ни е не, че угаждаме на чужди интереси, а че нямаме собствени интереси", каза още Николай Свинаров.

„Понеже съм от хората, които бяха много укорявани за лошата корупционна сделка с вертолетите „Кугър", да напомня, че ако ги нямаше вертолетите „Кугър", многократно по-тежко щеше да стои проблемът с руските вертолети, които излязоха от въоръжение, благодарение на това, че имаме „Кугър"-и, отбеляза той. Според него понеже мисленето в България било корупционно, винаги се търсели корупционните елементи вместо да се търси решаването на въпроса.

След приемането ни в НАТО и ЕС политиците остават длъжници на българите, когато говорим за преките ползи за хората, посочи още Николай Свинаров. „Има един период, в който набелязаните цели се постигат и ти виждаш, че това не са били цели, а средство. И че целта е по-добър живот на хората. Категорично това не успяхме да направим след пълноправното членство в НАТО и ЕС".