Световната банка препоръча увеличение на съдебните такси
Световната банка препоръча увеличение на съдебните такси / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

От Световната банка препоръчаха да се увеличат съдебните такси като начин за ограничаване на лавинообразното нарастване на гражданските и административните дела. Министърът на правосъдието Миглена Тачева заяви, че идеята ще се дискутира, но усилията на правителството и Министерството на правосъдието са към улесняване на достъпа до правосъдие.

„Има логика, но едновременно с това трябва да отчитаме спецификата и желанието на българина да мине задължително през съд за всеки един въпрос. Има два механизма за правене на такси. Единият механизъм е да улесниш достъпа, т.е. да е без такса, и другия – да възпреш достъпа като увеличиш таксата. Това ще бъде предмет на дискусия, но усилията на правителството като цяло и на Министерство на правосъдието е частта за съдилищата и достъпа до правосъдието е това да направим по-достъпни тези услуги, от които се нуждае българския гражданин”, каза Тачева.

Тя отбеляза още, че съобразно разчетите и броя на делата ще бъде направен анализ и където има необходимост ще бъдат повишени таксите. „Трябва един сериозен анализ на приходите от съдебни такси, на събираемостта им и едва тогава да се прецени дали има необходимост от увеличаване. Знаете наказателните дела са безплатни, за административните дела взехме същото решение, в закона за отговорността на държавата направихме една проста такса. Има стъпки, които са предприети в тази посока”, допълни тя.